Nekter å frikjenne Judas

Pave Bendict XVI avviser forsøkene på å renvaske Judas. - Han var en grådig løgner, sa han i sin påskepreken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I forrige uke ble det hemmelige Judasevangeliet presentert på en pressekonferanse i Washington.

Papyrusteksten som er funnet i Egypt frikjenner nærmest Judas.

I evangeliet framkommer det at Jesus selv ba Judas om å fortelle romerne hvor Jesus skjulte seg.

Makt og suksess

Men pave Bendict XVI vil ikke være med på denne versjonen. I sin påskepreken i Sankt Peters-kirken slår paven entydig og krystallklart tilbake mot Judas\' versjon av fortellingen.

- Judas vurderte Jesus i forhold til makt og suksess. For ham var bare makt og suksess viktig. Kjærligheten betydde ingenting, sa paven, ifølge The Guardian.

Det er kanskje ikke så rart at Paven underkjenner Judas. Det nylig publiserte testamentet er nemlig en polemisk tekst skrevet som en reaksjon mot den fremvoksende katolske kirken. Det dreier seg egentlig om en kritikk av dens forståelse av kristendommen.

I evangeliet framstår Judas som den eneste apostelen som virkelig forstår Jesus. Jesus sammenligner Judas med de andre disiplene og forteller ham at han vil overgå dem alle fordi Judas ofrer mannen Jesus og hjelper ham med å fri ham fra legemet. Slik bidrar Judas med å slippe det guddommelige i Jesus fri.

NEGATIV: Pave Bendict XVI står fast ved at Judas var en kjeltring.
NEGATIV: Pave Bendict XVI står fast ved at Judas var en kjeltring. Vis mer

Ytterliggående

For Bendict XVI framstår dette som et angrep på den katolske kristendommen.

«Pavens oppfattelse av Judas er enda mer ortodoks enn hans forgjenger. Det er den strengeste fortolkning av forræderimysteriet», skriver journalisten Vittorio Messori, som har skrevet bok om pave Benedict XVI.

Forskere mener at Judas-evangeliet som ble avslørt tidligere i måneden er en koptisk kopi av en gresk versjon som ble skrevet 100 år tidligere.

Nekter å frikjenne Judas