Norsk barnevern og menneskerettighetene

Nekter å friskmelde norsk barnevern

Norge hevder barnevernsdommene fra Strasbourg er fulgt opp, slik at liknende menneskerettsbrudd ikke vil skje igjen. Det hjelper lite.

EMD-STORM MOT NORGE: Saken til Trude ble tatt til behandling i Menneskerettsdomstolen i desember 2015. Siden er ytterligere 39 norske barnevernssaker satt under lupen i Strasbourg. Video: Siv Johanne Seglem og Asle Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Strasbourg vil ikke lukke tilsynet, slik Norge har bedt om, og gjør det klart at det er behov for videre oppfølging av norske barnevernssaker.

Dette går fram av korrespondanse mellom norske myndigheter og Europarådet, som Dagbladet er gitt innsyn i.

Etter at barnemora Trude vant mot Norge i Storkammeret i Den europeiske menneskerettsdomstol (EMD) i en betent tvangsadopsjonssak 10. september 2019, er Norge dømt i ytterligere fem barnevernssaker i Strasbourg.

Til nå er Norge frikjent i to og dømt i sju barnevernssaker. Ytterligere 31 norske barnevernssaker er per i dag tatt til behandling i EMD.

Dommen i Trudes sak er blitt førende for de andre EMD-sakene, og på bakgrunn av de sterke signalene fra Strasbourg, satte Høyesterett tidligere i år storkammer og fastslo at det er behov for endringer i norsk barnevernpraksis.

Dette ble fulgt opp av Barne- og familiedepartementet, som 10. juni sendte et informasjonsskriv til alle landets kommuner og fylkesmennsembeter om hvordan barneverntjenestene nå må innrette sitt arbeid.

Overvåket av Europarådet

Ved rettskraftig dom mot seg i EMD har staten, så langt det lar seg gjøre, plikt til å rette opp i krenkelsen klageren er blitt utsatt for. Staten må også iverksette tiltak som sikrer at liknende menneskerettsbrudd ikke vil skje igjen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer