Nekter å gå på jobb

JERUSALEM (NTB-Reuters-AP): Israelske fagorganiserte nektet i dag å følge regjeringens ordre om å avslutte sin streik og gå tilbake til arbeidet. Den landsomfattende streiken vil fortsette til staten og de ansatte i offentlig sektor er blitt enige om ny lønnsavtale, sa en talskvinne for fagbevegelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Benjamin Netanyahu kalte finansminister Yaacov Neeman og den faglige landsorganisasjonen Histadruts leder Amir Peretz inn til krisemøte på flyplassen utenfor Tel Aviv. Statsministeren, som senere i dag skulle reise til Tyskland, forlangte at de to måtte få slutt på streiken.

Den landsomfattende streiken brøt ut i går, da rundt 700.000 fagorganiserte la ned arbeidet og tvang hele den offentlige sektor såvel som havnene, flyplassene og bankene til å innstille sin virksomhet. En domstol beordret i dag de streikende til å gå tilbake på jobben inntil videre.

Nektet

Histadrut nektet imidlertid å lystre ordren, og flere av de fagorganisertes fremste ledere skal ha nektet å lytte til en juridisk orientering om følgene av å nekte. I dag svarte landsorganisasjonen formelt at streiken kommer til å fortsette.

Israelsk fagbevegelse har i flere måneder ligget i stid med landets finansdepartement om den økonomiske politikken. Et hovedpunkt i striden er spørsmålet om pensjoner for ansatte i den offentlige sektor, der den høyreorienterte regjeringen vil si opp tidligere inngåtte pensjonsavtaler.

Regjeringen viser til at disse avtalene ble inngått av dens forgjengere fra det israelske arbeiderparti, og at landet ikke har råd til å oppfylle dem. Finansminister Neeman har dessuten ertet på seg fagbevegelsen ved flere andre anledninger.

Beskyldninger

Han beskylder blant annet Histadrut for å beskytte ansatte som tjener langt mer enn det de har anledning til i henhold til de gjeldende lønnsavtalene. Neeman har dessuten rettet skarp kritikk mot Histadruts støtte til en rekke streikeaksjoner.

President Ezer Weizman mante i dag partene til besinnelse, og sa at hensynet til israelernes daglige liv og den offentlige ro og orden må gå foran alt annet. - Derfor håper vi partene gjør sitt beste for å løse konflikten, sa den israelske statssjefen.

Histadrut-sjefen Amir Peretz beskrev situasjonen som «ganske komplisert», og sa at begge parter nå trengte ro. - Vi må ha en tankepause før vi kommer sammen igjen, og jeg håper at det da blir mulig å få i stand et gjennombrudd, sa Peretz før møtet med Netanyahu i dag.

En ventende passasjer tar en lur på bagasjetrallen på Ben Gurion-flyplassen utenfor Tel Aviv, som for annen dag på rad var rammet av streiken i Israels offentlige sektor.