Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nekter å gå ut med savnetliste

Svensk politi frykter at media skal plage pårørende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Svensk politi kommer ikke til å gå ut med lister over savnede etter flodbølgekatastrofen. Det kunngjorde Rikspolitisjefen på en pressekonferanse i formiddag, ifølge Aftonbladet.

Til tross for at antallet savnede fra Norge ble betydelig redusert etter at Kripos gikk ut med savnetlistene, velger altså svensk politi å ikke offentliggjøre navnelister.

Svensk politi oppgir hensynet til de pårørende som årsak til avgjørelsen.

- På dette punktet er loven helt tydelig. Vi må ta hensyn til de pårørende av de som finnes på lista. Vi har derfor ikke til hensikt å gå ut med lista, og slik kommer det til å forbli, sa rikspolitisjef Stefan Strömberg på pressekonferansen.

Strömberg forklarte at de i sin beslutning hadde vurdert muligheten for at de pårørende kunne bli kontaktet av media etter en publisering av navnelistene.

- Det ville kunne oppleves som opprivende for disse personene, sa Strömberg.

- Vi gjør den vurderingen at vi vil kunne løse dette med vanlig politiarbeid, svarte Strömberg på spørsmål om ikke dette var et tilfelle hvor personvernloven kunne omgås.

Et tredje moment i politiets vurdering er at det fortsatt er veldig mange feil på den svenske lista. Mange navn er feilstavet og mange er oppført to eller flere ganger.

- Når vi har kvalitetssikret lista kommer vi til å opplyse om hvor mange som fortsatt er savnet, sier Therese Mattson, sjef for Rikskriminalen, som vil ha det praktiske ansvaret for letearbeidet etter savnede.

Ifølge SVT skal den svenske savnetlista nå i første omgang kjøres mot skattemyndighetenes registre. Deretter vil opplysninger om hvor mange savnede som finnes i hver kommune bli gitt ut på fredag.

Ifølge Aftonbladet er det per i dag 1903 svensker som har status som savnet etter flodbølgekatastrofen.

<B>MANGE SAVNET: </B>Svensk politi vil ikke gå ut med navnelistene over de savnede. Mange pårørende til de antatt 1903 savnede søker likevel etter sine kjære via svenske medier.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media