Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nekter å gi amnesti

Justisdepartementet avviser å gi amnesti til folk som har stått lenge i soningskø, samtidig som køene vokser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet skrev i går om 25-åringen «Sondre» som har ventet i tre år på å få sone en dom på tretti dager.

- Folks rettsfølelse tilsier at folk som har blitt idømt en straff, skal sone den. Vi har ingen planer om noe generelt amnesti til folk som har stått lenge i soningskø. Vi kan ikke la antallet fengselsplasser styre lovgivningen, sier statssekretær Rita Sletner i Justisdepartementet.

- Men selvsagt er det uheldig at noen må vente så lenge.

Hun understreker at flere store fengselsprosjekter er underveis:

- Vi bygger nytt fengsel i Halden som vil være ferdig i 2006, og i tillegg utvider vi kapasiteten i Bergen og Kongsvinger. Departementet mener det skal være tilstrekkelig med plasser til å ta unna køen fra 2006.

Totalt dreier det seg om ca. 430 nye plasser, men de fleste av dem vil ikke stå klare før om tre år.

Ingen trøst

- Man skal ikke bare ha et sted å oppbevare folk. Vi må bygge gode fengsler som kan hindre folk i å bli gjengangere. Det er også en måte å få ned soningskøene på, sier Sletner.

Hun trekker også fram samfunnsstraff, en straffemetode som ble innført i 2002, og promilleprogrammer som tiltak som kan minske soningskøene.

- Men det er domstolene, ikke regjeringen, som til sjuende og sist bestemmer hva slags straff den enkelte får.

Hun har ingen trøst til «Sondre» eller andre som står i soningskø i dag.

Mister funksjon

Knut Storberget (Ap) i Stortingets justiskomité er opptatt av at den preventive virkningen av straffen blir borte ved lange soningskøer.

- Straffen mister hele sin funksjon når folk må vente så lenge. Vi ser også at en del begår ny kriminalitet under ventetida. Dersom de hadde fått sone dommen sin med en gang, kunne det kanskje vært unngått, sier Storberget.

Han mener folk som har ventet så lenge som «Sondre», bør gis amnesti.

- Vi trenger løsninger nå. Og på sikt må vi velge andre straffer enn fengsel for noen typer kriminalitet, sier Storberget.