Nekter å gi DNA fra død mann

Aker Universitetssjukehus nekter å utlevere biologisk materiale fra en død mann (31) til NOKAS-etterforskerne. Saken kan ende i Høyesterett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): Oslomannen, som døde av kreft i oktober i fjor, har vært nevnt flere ganger under behandlingen av NOKAS-saken i Stavanger. Mannen var en venn av David Toska, som politiet mistenker hadde en rolle i ranet.

Enka siktet

Politiet har siktet enka for heleri av deler av ransutbyttet og tror at mannens DNA-profil er å finne på en finlandshette som knyttes til ranet.

Dette kan avklares dersom sykehuset utleverer en astma-inhalator fra sin tidligere pasient. Sykehuset nekter, sjøl om Stavanger tingrett for noen uker siden avsa kjennelse for at politiet skulle få DNA-tilgang.

-  Vi har nå besluttet å påkjære kjennelsen. Dette er en prinsipielt viktig sak. Aker mener at dette bør prøves for en høyere domstol, sier Rune Ljostad i advokatfirmaet Simonsen og Føyen.

Mange sider

Saken har mange prinsipielle sider. Helsepersonell vil ha en avklaring på hva loven egentlig sier, og de er bekymret for at folk skal frykte at DNA-et deres kan bli utlevert til politiet. Høyesterett avsa nylig kjennelse for at ei blodprøve, som var tatt i medisinsk sammenheng, ikke kunne utleveres til politiet i en trafikksak.

Advokat Ljostad utelukker ikke at saken kan gå helt til topps i rettssystemet.

-  Jeg vil ikke forskuttere noe, men dette er en type problemstilling det kan være ønskelig å få belyst av Høyesterett. Den er både prinsipielt viktig og rettslig uavklart, sier Ljostad.

RANSBOLIG: Var den 31 år gamle vennen til David Toska sammen med ranerne i Nedre Dalgate 41 etter anslaget mot NOKAS? En DNA-analyse kan gi svar.
David Toska.