Nekter å gi Frp bompengeseier

- Det er helt uaktuelt å endre på det regjeringspartiene ble enige om, sier klima og miljøminister, Ola Elvestuen.

BOM: Fra 1. juni 2019 er det et helt nytt bompengesystem i Oslo. Men de nye bommene vekker reaksjoner.
Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
BOM: Fra 1. juni 2019 er det et helt nytt bompengesystem i Oslo. Men de nye bommene vekker reaksjoner. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpixVis mer

Venstre vil ikke komme Frp i møte med tanke på kutt i bompenger. Det sier klima og miljøminister Ola Elevestuen, til NRK nyheter mandag.

- Det er helt uaktuelt å endre på det regjeringspartiene ble enige om i Granavolden-plattformen. Dagens finansiering av kollektivtrafikken er vesentlig for å nå klimamålene, og bompengene er sentrale i den sammenhengen, sier Elvestuen, som også er nestleder i partiet.

Elvestuen sier at en enighet for både bompenger og kollektivsatsing er framforhandlet, og at dette nå må være grunnlaget for politikken som skal føres Granavolden-plattformen.

- Vi er nødt til å ha kollektivsatsingen og en finansiering av den. Vi må gå framover og bruke virkemidlene vi nå har for å fortsette satsingen på kollektivtransport og videre utbygging, enten det er i Oslo eller Bergen, sier Elvestuen til NRK.

Etterlyser statlig finansiering

Bompengedebatten var også tema i «Politisk kvarter» mandag morgen. Der møtte blant annet Terje Søviknes (Frp). Flere i partiet har ytret ønske om å gå ut av regjeringen dersom de ikke får støtte i redusering av bompengene.

Partiet har kalt inn til et ekstraordinært møte, der blant annet bompenger vil være tema. Frp lovet å rive alle bomstasjonene i valgkampen i 2013, og etterlyser fremdeles andre finansieringsmåter av veiutbygging.

- Det finnes mange mulige løsninger. På kort sikt kan man slette bompengegjeld i større grad. På lang sikt kan man se på hele bompengefinansieringen. For oss er det en gåte at dette skal finansiere infrastruktur som veibygging med slike avgifter, mens for eksempel sykehus finansieres med statlige penger, sier Søviknes i «Politisk kvarter».

DEMONSTRASJONER: Lørdag startet innkrevingen fra de 83 nye bommene i hovedstaden. Vis mer

Motstanden vokser

Særlig i Søviknes' hjemlige trakter, har bompenger vært et hett tema de siste månedene. Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) har på kort tid vokst seg til det største partiet i Bergen, ifølge lokale meningsmålinger.

På Dagbladets meningsmåling for mai har Ipsos for første gang også registrert nasjonale tall for FNB.

Oppslutningen måles til 1,7 prosent på nasjonalt nivå. Dermed puster bompengepartiet de to minste regjeringspartiene i nakken. På samme meningsmåling får nemlig Elvestuens Venstre to prosent oppslutning.

Forventer ultimatum

Fremskrittspartiets listetopp i nettopp Bergen, Tor Woldseth, har tidligere gått hardt ut mot bompenger.

- Signalene fra velgerne er at vi må få gjennomslag. Ellers må vi ut av regjering. Det er en forventning om et bompenge-ultimatum, sa Woldseth til Dagbladet forrige uke.

Samferdselsminister Jon G. Dale har understreket at Frp ikke er i en desperat situasjon, selv om bompengene kan fortsette å øke med partiet i regjering. Woldseth mener imidlertid tida er inne for å ta et skikkelig oppgjør med bompengene, og at bilen er blitt ei altfor stor melkeku. Derfor sier han tida er inne for at Frp sentralt må sette hardt mot hardt.

- Dette kan ikke fortsette, og det erkjenner de nok også på sentralt hold. Vi har et lokalvalg rett rundt hjørnet. Om vi ikke får til noe nå, sliter vi med troverdigheten. Og all vår øvrige politikk drukner i denne ene saken, sa Woldseth.

- BOMPENGEDRONNING: Fremskrittspartiet er hardt presset i bompengespørsmålet. Samferdselsminister Jon Georg Dale møtte pressen etter onsdagens spørretime i Stortinget. Reporter: Jørgen Gilbrant. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer