KJEMPER MOT UTLEVERING: Wikileaks-sjef Julian Assange går i gang med andre runde mot utlevering til Sverige i dag. Foto: AP Photo/Matt Dunham/Scanpix
KJEMPER MOT UTLEVERING: Wikileaks-sjef Julian Assange går i gang med andre runde mot utlevering til Sverige i dag. Foto: AP Photo/Matt Dunham/ScanpixVis mer

Nekter å gi opp kampen mot utlevering til Sverige

Wikileaks-grunnlegger Julian Assange vil ikke dra til Sverige for å la seg avhøre om påstått voldtekt og seksuelle overgrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Wikileaks-grunnlegger Julian Assange (40) starter i dag runde to i kampen mot utlevering til Sverige, der de vil avhøre ham i forbindelse anklager om voldtekt og seksuelle overgrep.

Assange og hans team har nylig kritisert behandlingen og påpekt at han nå har vært i husarrest i et halvt år uten å være formelt siktet i saken.

- Mindre agressiv I første rettsrunde i februar hevdet forsvarsteamet hans at Assange ikke ville få rettferdig behandling i en eventuell rettssak og hevdet i tillegg at svenskene planla å utlevere han til USA og Guantanamo på Cuba.

Retten så i februar ikke grunnlag for forsvarernes argumenter, og beordet han utlevert til Sverige. Men Assange anket saken, og dermed er det duket for en ny runde i London i dag.

I forkant av denne rettsrunden har Assange byttet ut forsvarsteamet - angivelig fordi de ønsker å ta en litt mildere tilnærming. Det forrige forsvarstemaet, som besto av blant annet kjendisadvokaten Mark Stephens, ble av mange sett på som altfor agressiv.

Terroradvokat Den anerkjente menneskerettsadvokaten Gareth Pierce har erstattet Stephens.

Hun har tidliere representert anklagede terrorister, blant annet tidligere fanger på Guantanamo.

Dagbladet har vært i kontakt med personer ved advokaterfimaet hun tilhører, Birnberg Pierce & Partners, som forteller at hun ikke vil kommentere saken før høringen starter i dag.

Dagbladet følger rettssaken i London i dag.