Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nekter å gi opp kampen

Gjenopptakelses- kommisjonen sier nei til Fasting Torgersen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fredrik Fasting Torgersen ble i 1958 dømt for å ha tatt livet av 16 år gamle Rigmor Johansen i en kjeller i Skippergata 6B i Oslo året før. Han ble løslatt i 1974, og han har hele tiden hevdet sin uskyld.

Gjenopptakelseskommisjonen for straffesaker avslo i dag Fasting Torgersens søknad om å få saken gjenopptatt.

Avgjørelsen er basert på tre faktorer:

• Det foreligger ikke nye bevis eller omstendigheter som synes egnet til frifinnelse.

• Det foreligger ikke særlige forhold som gjør det meget tvilsomt om dommen er riktig.

• Det er ikke grunnlag for å fastslå at det foreligger et straffbart forhold fra tjenestemenn i politi/påtalemyndighet, eller at noen bevisst ga falsk forklaring under rettssaken i 1958.

Kommisjonen har gått gjennom alle sakens dokumenter fra 1957 (da drapet skjedde) til i dag. I tillegg har kommisjonen avholdt en muntlig høring over fire dager om enkelte av de tekniske bevisene i saken. Det såkalte tannbittbeviset har vært sentralt i Fasting Torgersen-saken, i tillegg til barnålbeviset og avføringsbeviset. 

Gir ikke opp kampen 

SKUFFET: Jusprofessor Ståle Eskeland er sjokkert over avslaget fra Kommisjonen. Fredrik Fastin Torgersen sier han vil klage saken inn for Strasbourg. Foto: Scanpix
SKUFFET: Jusprofessor Ståle Eskeland er sjokkert over avslaget fra Kommisjonen. Fredrik Fastin Torgersen sier han vil klage saken inn for Strasbourg. Foto: Scanpix Vis mer

Fredrik Fasting Torgersen nekter imidlertid å gi opp. Han varsler at han vil ta saken til Menneskerettighetsdomstolen.


- Saken er ikke tapt. Kommisjonen kommer til å brekke ryggen på denne avgjørelsen. Vi kommer til å gå videre til Strasbourg, sier Fasting Torgersen til Dagbladet.no.

Jusprofessor Ståle Eskeland som har bistått Fasting Torgersen mener avgjørelsen er uforståelig.

- Dette er et nytt justismord. Avgjørelsen er uforståelig hvis man anvender vanlig fornuft når det gjelder regler for gjenopptakelse. Dette er ikke annet enn en skandale, sier han til Dagbladet.no.

Eskeland sier det er to muligheter til å forfølge saken: ta den til Strasbourg eller saksøke Gjenopptakelseskommisjonen.

- Vi vil påstå at avgjørelsen er ugyldig, basert på ugyldige bevis og ignorerer lover for gjenopptakelse, sier Eskeland til Dagbladet.no.

Statsadvokaten håper på ro

– Påtalemyndigheten var selvsagt spent, men vi ble ikke overrasket over Gjenopptakelseskommisjonens avgjørelse, sier førstestatsadvokat Jørn Maurud til NTB.

Han mener avgjørelsen også må være tilfredsstillende i forhold til drapsofferets familie, og tror alle nå vil være tjent med å få lagt saken bak seg.

image: Nekter å gi opp kampen

– Vi er selvsagt svært tilfreds med at konklusjonen samsvarer med det syn påtalemyndigheten har hatt hele veien. Vårt håp er at det nå kan bli ro omkring denne saken en gang for alle, sier Maurud.

Torgersen har flere ganger forsøkt å få saken gjenopptatt, senest med avslag i Høyesterett i 2001. Gjenopptakelseskommisjonens avgjørelse i dag er endelig. 

• Selve avgjørelsen er på over 500 sider og kan lastes ned her.

AVVISTE SAKEN: Janne Kristiansen leder Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker som i dag avviste å gjenoppta saken til Fredrik Fasting Torgersen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!