Nekter å gi opp

ÅLESUND (Dagbladet): Kripos-førstebetjent Asbjørn Hansen gir aldri opp jakten på Trude Espås' drapsmann. I snart to og et halvt år har den erfarne drapsetterforskeren ukependlet mellom Oslo og Sunnmøre for å lede etterforskningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingen kolleger i Kripos har noensinne vært ute på samme oppdrag så lenge.

Hver mandag morgen setter Asbjørn Hansen seg på flyet til Ålesund. Hele uka leder han etterforskningsgruppen på fem personer med base i Spjelkavik.

Arbeidsdagen starter klokka 08 og varer til 17 eller 18. Kveldene går med til badstu, løping, middag, TV-titting og avslapping på hotellet.

Først fredag ettermiddag returnerer han til Oslo for å tilbringe helga sammen med kona.

I tida som er gått siden Geiranger-drapet skjedde sommeren 1996, har Hansen tilbrakt mellom 500 og 600 netter på hotell, de aller fleste på Bryggen hotell i Ålesund.
I den samme perioden har han foretatt flere hundre flyreiser mellom Oslo og Ålesund i forbindelse med drapsetterforskningen.

Spøkefulle kolleger

- Jeg har en del spøkefulle kolleger i Kripos som lurer på om jeg har kjøpt hus på Sunnmøre, og om jeg har slått om til sunnmørsdialekt, sier Hansen.

Selv om ingen i Kripos noen gang har vært så lenge ute på et etterforskingsoppdrag, har ikke Hansen problemer med å forsvare at politiet fremdeles etterforsker saken:

- I en normal drapsetterforskning ville vi stått uten flere konkrete arbeidsoppdrag etter så lang tid. Men i denne spesielle saken har vi fremdeles en rekke arbeidsoppgaver som er ugjort. Det er prosjekter som kan føre til en oppklaring av saken, sier han.

34 land

Det spesielle med Geiranger-drapet er at det var mellom 5000 og 7000 turister i bygda da Trude Espås ble drept 8. august 1996.

Norsk politi har derfor fått bistand fra politiet i hele 34 land. Det har vært en utrolig tidkrevende prosess.

Det er tatt 440 hårprøver i Norge og i utlandet. Disse er sjekket opp mot DNA-profilen på funn som er gjort på åstedet.

Politiet har sjekket 3000 bilder som ble tatt i Geiranger i det aktuelle tidsrommet.

1200 av disse bildene er blitt registrert, og undersøkes fremdeles for å skaffe oversikt over bevegelsene til personer og biler i Geiranger drapsdagen.

Puslespillet har vært enormt.

Bar Trude

Asbjørn Hansen var selv med på å bære Trude Espås bort fra stedet der hun ble funnet drept 19. august, 11 dager etter at hun forsvant.

Helt siden forsvinningsgåten ble etterforsket som en kriminalsak, har han vært av de mest sentrale etterforskerne. Størstedelen av tida har han ledet etterforskingsteamet.

- Får ikke selv du av og til problemer med å motivere deg?

- Nei, jeg gjør ikke det. Jeg har ofte kontakt med de pårørende. En samtale med dem er en stor motivasjonsfaktor i seg selv. Det er ingen politifolk som får lyst til å gi seg i en slik sak før alle muligheter er prøvd, sier Hansen.

- Dessuten høres det verre ut med 220 reisedøgn i året enn det er i virkeligheten, legger han til.

Hansen er likevel glad for at han har voksne barn. Hadde de vært små, hadde en slik arbeidssituasjon vært vanskelig.

Føler ikke press

- Problemet er at du blir akterutseilt i forhold til vennekretsen. Det blir stort sett min kone som må ta seg av det når jeg er så mye borte. Men vennene mine viser stor forståelse for jobben min, og når jeg er sammen med venner, slipper jeg masse spørsmål om hvordan det går med saken. I helgene liker jeg å koble ut, og helst ikke tenke på saken.

Selv om Asbjørn Hansen nekter å gi opp jakten på Trude Espås' drapsmann, føler han ikke at han har noe press på seg i denne saken.

- Hvis jeg må, skal jeg klare å reise fra Ålesund med hevet hode, selv om vi ikke har fått til en oppklaring av saken. Den dagen jeg reiser herfra, vet jeg med meg selv at vi har gjort det som kan gjøres, sier Kripos-førstebetjenten.

Om et par måneder er etterforskerne ferdige med arbeidsoppgavene sine. Da må politimesteren på Sunnmøre og Kripos-ledelsen avgjøre om etterforskerne skal ta en pause.

Asbjørn Hansens råd til dem vil veie tungt.

<B>HANS ANDRE HJEM:</B> Bryggen hotell i Ålesund er blitt Asbjørn Hansens andre hjem.