Nekter å gi seg

Thorbjørn Jagland øker presset mot Jens Stoltenberg og sier at partiet ikke kan ha skjulte lederkandidater. Mandag vil han gi sentralstyret krystallklar beskjed om hvordan han vil ha det. Samtidig er store deler av Ap's stortingsgruppe i ferd med å forlate Jaglands linje i lederstriden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dramaet i lederstriden i Arbeiderpartiet økte i går ytterligere i styrke. Foreløpig ser det overhodet ikke ut til at Thorbjørn Jagland er i ferd med å gi opp.

Partilederen spiller høyt og står bunnsolid på at han som partileder har et stort ansvar for å avklare sitt ståsted.

I går ville han ikke si det med reine ord, men mye tyder at han mener at Jens Stoltenberg ødelegger partiets muligheter for å jobbe med de politiske sakene om han ikke mandag svarer på om han utfordrer Jagland eller ikke.

- Jeg har ingen tro på at Ap kan bli et stort parti hvis vi skyver hverandre ut i den situasjonen vi har nå, sier Jagland.

Uholdbart

Han understreket også at situasjonen blir uholdbar hvis partiet nå skal ha skjulte lederkandidater.

- Jens Stoltenberg må selv ta ansvar for hva han vil avklare, sier Jagland.

Maktkampen i Ap har tatt en så dramatisk vending at så vel medlemmer av sentralstyret som sentrale folk i stortingsgruppa sier Jagland er ferdig som partileder.

Flere av Ap's stortingsrepresentanter sa til Dagbladet i går at Jaglands posisjon er alvorlig svekket i stortingsgruppa.

Enkelte understreket at partiet nå må forsøke å lage en mest mulig verdig, men også snarlig avgang for Jagland. Flere av Ap's fremste politikere er sjokkert over at Jagland etter deres mening gjør alt for å presse Stoltenberg til å enten ta full krig om ledervervet eller føye seg som en lydig nestleder.

Viker ikke

- Jeg er sikker på den plattformen jeg står på. Jeg vet hva jeg selv må gjøre. Partiet må nå få vite om jeg stiller til valg eller ikke. Jeg kan ikke la partimedlemmene være ukjente med hva som er mine hensikter. Det er utrolig at noen da mener jeg legger lokk på debatten!

Dette er kjernen i forsvarstalen som Ap-leder Thorbjørn Jagland nå holder i sitt livs kamp i Ap.

Hans svar kan ikke tolkes på annen måte enn at han mener at også Jens Stoltenberg nå må avklare om også han er lederkandidat.

- Fordi jeg bekjentgjør mine hensikter? Som leder har jeg et ansvar for å si hvor jeg står. Jeg akter ikke å skjule mine kort, sier Jagland. Han sier han har lyst til å lede an i gjenreisningen av Ap, politisk og organisatorisk. Men han nekter konsekvent så si noe om sin beslutning før sentralstyremøtet mandag.

- Store deler av partiorganisasjonen opplever åpenbart at du forsøker å legge lokk på en lederdebatt du og Stoltenberg selv har åpnet for?

- Det er helt feil. Det er en utrolig påstand. Jeg må redegjøre for mine hensikter. Jeg kan ikke holde dem skjult. Hva slags debatt skal man få da? Jeg mener partiorganisasjonen har krav på å vite om jeg stiller til gjenvalg.

Press

- Men hvorfor må du si fra nå og ikke vente til valgkomiteen er i arbeid?

- Valgkomiteen skal selvsagt få beskjed, men debatten begynner jo i fylkespartiene nå! Hva slags debatt kan man få hvis man ikke vet hvem som stiller til valg?

- Mange mener du legger et utilbørlig press på Stoltenberg ved å kreve at også han skal avklare sin stilling nå?

- Det er mye man kan skape. Men hvis det er å legge press på noen at jeg sier hvor jeg står, da har jeg ikke mer å si. Jeg er nødt til å stå der jeg står.

- Føler du deg misforstått?

- Jeg vil bare si hvor jeg står. Det er et lederansvar. Hva ellers har man ledere til? Skal man ta en debatt om lederskap, må man vite hvem som er kandidater. Jeg bekjentgjør hvilken retning jeg mener Ap bør gå. Hvis jeg ikke hadde gjort det, føler jeg at Ap ikke hadde hatt noen leder. Jens og jeg sa det vi sa før jul i en erkjennelse av at vi har gjort et enormt dårlig valg. Ap er inne i en identitetskrise. Det er bare én vei å gå: jobbe med politikken. Jeg føler at jeg som leder må klargjøre hva jeg vil med partiet. Jeg føler at jeg nå har gitt et bidrag til det.

Overrasket?

- Stoltenberg virket overrasket da du tirsdag varslet en avklaring på sentralstyremøtet mandag?

- Jeg konstaterer bare at jeg sa akkurat det samme før jul. Jeg har aldri sagt at sentralstyret skal avgjøre saken.

- Hvordan vurderer du nå situasjonen i partiet og din stilling?

- Jeg tror ikke jeg vil gi noen tolkning av dette før i sentralstyret mandag.

- Du sa på pressekonferansen at det vinteren 2000 ble så mye skurr at du mistet styringskraften. Derfor overlot du til Stoltenberg å bli statsministerkandidat. Opplever du en tilsvarende situasjon nå?

- Jeg vil ikke si noe mer om dette nå.

- Er det bra at det nå har blitt en åpen debatt med åpne aktører i partiet?

- Ja, det er sunt med åpenhet. Og en leder må være åpen og ærlig om hva han vil.

- Så maktkampen nå er ikke bare negativ?

- Det kommer alltid noe positivt ut av enhver situasjon. Vi kunne i alle fall ikke latt humla suse og latt som om ingenting var skjedd etter valgnederlaget. Det er bedre å ta problemene nå enn å vente i ti år. Jeg har et sikkert ståsted i det jeg gjør. Jeg vil ikke la meg presse til å ikke si fra om jeg stiller til gjenvalg eller ikke.

- Så får det briste eller bære?

- Det som interesserer meg, er å få fram hvor jeg står og hva som er mine hensikter med partiet.

PARTIBOKA: Partileder Torbjørn Jaglands bok om utenrikspolitikk har også klare føringer for hvilken vei han vil ta Arbeiderpartiet. I går formiddag lanserte han boka på Bristol Hotel.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer