Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nekter å gi slipp på kjemiske våpen

Israel, Egypt, Syria og Libanon skylder på konflikten i regionen. Nord-Korea vil ikke kommentere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nord-Korea, Israel, Egypt, Syria og Libanon vil ikke undertegne FN-konvensjonen om forbud mot kjemiske våpen.

180 land har undertegnet konvensjonen som trådte i kraft i 1997, og har dermed forpliktet seg til å ødelegge det de måtte ha av kjemiske våpen innen april neste år.

Det er svært urettferdig at noen få land forbeholder seg retten til å produsere kjemiske våpen når alle andre er helt åpne på dette området, sier Rogelio Pfirter som leder OPCW, organisasjonen som overvåker at konvensjonen blir etterlevd. Nord-Korea

Nord-Korea er blant landene som mistenkes for å ha lagre av kjemiske våpen, men myndighetene i Pyongyang har ikke engang kommentert, langt mindre undertegnet konvensjonen.

Sikkerhetsrådet påla senest 14. oktober Nord-Korea å kvitte seg med alle masseødeleggelsesvåpen.Dårlig unnskyldning

I Midtøsten har både Israel, Egypt, Syria og Libanon hevdet at de ikke kan undertegne den internasjonale konvensjonen med henvisning til konflikten i regionen.

Pfirter mener dette er en dårlig unnskyldning og viser til at en rekke andre land i krigssoner har undertegnet og kvittet seg med denne typen masseødeleggelsesvåpen.

Russland oppga at de hadde 40.000 tonn med kjemiske våpen på lager da konvensjonen trådte i kraft, mens USA oppga at de hadde 27.000 tonn med slike våpen. Ber om utsettelse

INGEN KOMMENTAR: FNs sikkerhetsråd påla senest 14. oktober Nord-Korea å kvitte seg med alle masseødeleggelsesvåpen. Men myndighetene i Pyongyang har ikke engang kommentert, langt mindre undertegnet konvensjonen. Foto: Scanpix
INGEN KOMMENTAR: FNs sikkerhetsråd påla senest 14. oktober Nord-Korea å kvitte seg med alle masseødeleggelsesvåpen. Men myndighetene i Pyongyang har ikke engang kommentert, langt mindre undertegnet konvensjonen. Foto: Scanpix Vis mer

Landene som har undertegnet konvensjonen fikk ti år på seg til å tømme lagrene, men både USA og Russland har gjort det klart at de ikke rekke å bli ferdige innen april 2007 og har bedt om fem års utsettelse.

Forsvarsminister Donald Rumsfeld opplyste i april 2005 at USA bare ville rekke å ødelegge 66 prosent av våpnene innen fristen i 2007.

Flere spesialanlegg er under bygging for å ta imot de farlige våpnene i USA, og prislappen for å destruere dem er anslått til drøyt 210 milliarder kroner.

Land som India, Albania og Libya har også åpnet sine lagre for inspeksjon fra OPCW, og er i ferd med ødelegge sine kjemiske våpen. (NTB-Reuters)

image: Nekter å gi slipp på kjemiske våpen