Vaksinedebatten

Nekter å gi vaksinesvar

Verken Arbeiderpartiet eller Dagbladet får svar på hva Høie mente da han sa at EU-avtalen om vaksiner kan «settes i spill» dersom Norge kjøper vaksiner for egen kjøl.

SVARER IKKE: På spørsmål om hva Høie tenker om statssekretærens involvering i debatten mellom Molde og Oslo i coronahåndteringen, nekter starsråden å svare. Video: Regjeringen.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Dette vil jo bare sette de vaksinene som vi har faktisk mulighet til å få i spill», sa helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) til TV 2 2. mars.

Svaret var knyttet til spørsmål om Norge kan kjøpe vaksiner for egen maskin, i tillegg til de vi får gjennom EU-avtalen.

Norge langt bak i løypa hva gjelder vaksinering, og stadig flere kritiserer nå regjeringen for dette. Blant annet danskene har skaffet seg vaksiner på egen hånd utenom avtalen med EU.

Krever svar

Arbeiderpartiet vil nå vite om regjeringens vaksineavtale med EU er til hinder for at Norge kan anskaffe ytterligere vaksiner.

- Det må være åpenhet om beslutninger som er tatt, og avtalene regjeringen har gjort. Vi må vite hvor langt regjeringen kom i diskusjoner med vaksineleverandører og hvorfor det ikke ble noe avtale, sier Tuva Moflag (Ap) til Dagbladet.

Hun har sendt skriftlig spørsmål til Høie, og reagerer i likhet med partileder Jonas Gahr Støre på at Høie sier at avtalen med EU kan «settes i spill» dersom Norge skaffer vaksiner for egen kjøl.

Ap-toppene krever svar på hva statsråden faktisk mener.

- Han sier at avtalen våre med EU kan «settes i spill» ved at vi skaffer oss vaksiner fra andre steder også. Det må han utdype, det er viktig. Har Norge en strengere avtale med EU enn faktiske EU-land har? Hvis det stemmer, er det ugreit, fortsetter Moflag.

VAKSINERING: Helse- og omsorgsminister Bent Høie forteller hvordan vaksineringen vil foregå. Reporter: Steinar Suvatne. Video: Christian Roth Christensen. Vis mer

Nekter å svare

Helse- og omsorgsdepartementet besvarer ikke spørsmålet som kommer fra Ap-toppene.

På direkte spørsmål fra Dagbladet hva Høie mente med at avtalen kan «settes i spill», hopper departementet bukk premisset.

- Ved å la Norge delta i EU-landenes vaksinesamarbeid har medlemslandene fått et land ekstra å dele dosene på. Det betyr at vaksinedosene vi får, som i all hovedsak er produsert i EU, egentlig var tiltenkt et annet land i EU. Det vil være uklokt av Norge å gå bak ryggen til de andre landene i Europa å forsøke å skaffe oss flere vaksiner på egen hånd når EU-landene viser oss en slik solidaritet, skriver statssekretær Saliba Andreas Korkunc (H) i en e-post til Dagbladet.

Korkunc sier at departementet uansett ikke er kjent med at det er tilgjengelige godkjente vaksiner i markedet nå som Norge kan få levert i løpet av de neste månedene.

- Derfor er dette en hypotetisk problemstilling. Hvis for eksempel Sputnik-vaksinen blir godkjent, sier selskapet at de kan levere ti millioner doser til EU-fellesskapet tidligst i juni. Det vil utgjøre litt over 100 000 doser for Norge, på et tidspunkt der eksisterende avtaler trolig vil gi oss to millioner doser. Vi vil derfor sammen med den andre EU-landene vurdere om dette er nødvendig. Det er sammen med de andre landene vi står best rustet til å forhandle om avtaler om vaksiner.

500 000 doser

Så langt har Norge satt 500 000 vaksinedoser og dem har gått til risikogrupper som i liten grad bidrar til smittespredning.

166 322 personer er nå fullvaksinert mot covid-19 i Norge, skrev Folkehelseinstituttet i en pressemelding tidligere denne uka.

Samtidig er Israel nær ved å nå målet om å vaksinere 90 prosent av innbyggerne over 50 år. Landet er i ferd med å sakte, men sikkert åpne økonomien og skolene.

Tirsdag denne uka endret Norge strategien: Siden landets eldste og svakeste er vaksinert, får Oslo og andre steder med høy smitte litt flere vaksinedoser: Såkalt geografisk skjevfordeling etter smittetrykket i kommunen.

- Stor forståelse

Statssekretær Saliba Andreas Korkunc (H) i Helse- og omsorgsdepartementet mener ikke at EUs vaksinearbeid slår sprekker.

- Vi har stor forståelse for at mange land er utålmodige etter å skaffe seg flere vaksiner, sier Korkunc.

- Ifølge europeiske legemiddelmyndigheter har verken russiske eller kinesiske produsenter søkt om godkjenning, påpeker Korkunc, med henvisning til at flere land kjøper vaksiner som ikke er godkjente i EU, men som er godkjente i andre markeder, fortsetter han.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer