Nekter å gjøre katastrofetest

Full krangel om ny oljerapport. Naturmyndighetene vil teste om Mexicogolf-ulykken kan skje i Lofoten, oljemyndighetene nekter.

DEEPWATER HORIZON: Oljekatastrofen i Mexicogolfen skjedde etter at riggen Deepwater Horizon eksploderte 20. april i år. 11 mennesker omkom og oljen flommet ut i 87 døgn. Utblåsningen er den største i historien, med et totalt utslippsvolum foreløpig anslått til 780000 kubikkmeter olje. Foto:SCANPIX/ REUTERS/U.S. Coast Guard/Handout.
DEEPWATER HORIZON: Oljekatastrofen i Mexicogolfen skjedde etter at riggen Deepwater Horizon eksploderte 20. april i år. 11 mennesker omkom og oljen flommet ut i 87 døgn. Utblåsningen er den største i historien, med et totalt utslippsvolum foreløpig anslått til 780000 kubikkmeter olje. Foto:SCANPIX/ REUTERS/U.S. Coast Guard/Handout.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er åpen uenighet mellom oljemyndighetene og naturmyndighetene i rapporten om hva Norge kan lære av oljekatastrofen i Mexicogolfen. Naturmyndighetene vil teste virkningene av en Mexicogolf-ulykke i Lofoten, men oljemyndighetene vil ikke.

- Kan bety utryddelse
Miljøvernminister Erik Solheim bestilte rapporten etter ulykken i sommer. Rapporten kom på bordet i går ettermiddag, nesten to måneder på overtid. Risikogruppa har laget nye scenarier for hvordan en oljeulykke utenfor Lofoten og Vesterålen kan arte seg. Det verst tenkelige scenariet i rapporten viser at et utslipp som tilsvarer en fjerdedel av utslippet i Mexicogolfen, vil kunne gi oljesøl langs hele kysten av Lofoten og Vesterålen.

— Kyststrømmen fordeler slik at treffer nesten alt som finnes av miljøverdier av kysten. Et utslipp vil få svært alvorlige konsekvenser, spesielt for sjøfugl. Skjer et utslipp på verst tenkelige tid og sted, kan det bety utryddelse av enkelte arter, sier statssekretær i Miljøverndepartementet, Heidi Sørensen.

Dagbladet kjenner til at det har vært stor uenighet innad i Risikogruppa. Havforskningsinstituttet, Direktoratet for Naturforvaltning og Fiskeridirektoratet ville gjerne ha med et enda verre scenario, et som viser hvordan norskekysten ville blitt påvirket av et utslipp like stort som det i Mexicogolfen. Årsaken etatene oppgir er at det ikke er klarlagt om så store hendelser i området er realistisk eller ei. Men Oljedirektoratet og Petroleumstilsynet nektet. De mener at det aldri kan skje.

Nekter å teste
— Det har med reservoaregenskaper og trykk å gjøre. Det er annerledes i Macondoprospektet og Mexicogolfen enn det er snakk om her. Det har liten hensikt å simulere noe som høyst sannsynlig ikke vil inntreffe, sier pressekontakt Eldbjørg Vaage Melberg i Oljedirektoratet til Dagbladet.

SLIK TREFFER OLJEN: Nye scenarier viser hvor oljen vil treffe land ved utslipp av 4500 kubikkmeter olje i døgnet i 50 døgn, her fra tre ulike utslippspunkter. Svart felt betyr 90 - 100 prosent sannsynlighet, grønt felt 5 - 10 prosent sannsynlighet.
SLIK TREFFER OLJEN: Nye scenarier viser hvor oljen vil treffe land ved utslipp av 4500 kubikkmeter olje i døgnet i 50 døgn, her fra tre ulike utslippspunkter. Svart felt betyr 90 - 100 prosent sannsynlighet, grønt felt 5 - 10 prosent sannsynlighet. Vis mer

Naturmyndighetene synes etter det Dagbladet erfarer, at det ville være naturlig å modellere et Mexicogolf-utslipp i en rapport om Mexicogolfen og oljeboring i Lofoten.

— Dette er en skandale. Oljemyndighetene er livredde for at det skal trekkes en forbindelse mellom Lofoten og Mexicogolfen, sier leder Truls Gulowsen i Greenpeace.

— Jeg registrerer at det har vært en faglig uenighet her, og vi vil se hva vi gjør med det når vi skal behandle rapporten. Men rapporten viser at konsekvensene er alvorlige uansett, sier Heidi Sørensen.

- USANNSYNLIG: Oljedirektoratet og Petroleumstilsynet, her representert ved direktør Magne Ognedal, mener det er helt usannsynlig med en Deepwater Horizon-ulykke i Norge, og vil derfor ikke lage et slikt scenario for Lofoten. Foto: Petroleumstilsynet.
- USANNSYNLIG: Oljedirektoratet og Petroleumstilsynet, her representert ved direktør Magne Ognedal, mener det er helt usannsynlig med en Deepwater Horizon-ulykke i Norge, og vil derfor ikke lage et slikt scenario for Lofoten. Foto: Petroleumstilsynet. Vis mer

Kystverket skriver at Norge ikke har mannskap, ressurser og utstyr til å takle en storulykke.

To nye rapporter som skal styrke kunnskapsgrunnlaget før regjering og storting bestemmer seg i Lofoten-saken kom på bordet i går. I tillegg til risikogruppens vurdering kom en samfunnsøkonomisk analyse over verdiene av oljen.