Nekter å gjøre katastrofetest

Full krangel om ny oljerapport. Naturmyndighetene vil teste om Mexicogolf-ulykken kan skje i Lofoten, oljemyndighetene nekter.

DEEPWATER HORIZON: Oljekatastrofen i Mexicogolfen skjedde etter at riggen Deepwater Horizon eksploderte 20. april i år. 11 mennesker omkom og oljen flommet ut i 87 døgn. Utblåsningen er den største i historien, med et totalt utslippsvolum foreløpig anslått til 780000 kubikkmeter olje. Foto:SCANPIX/ REUTERS/U.S. Coast Guard/Handout.
DEEPWATER HORIZON: Oljekatastrofen i Mexicogolfen skjedde etter at riggen Deepwater Horizon eksploderte 20. april i år. 11 mennesker omkom og oljen flommet ut i 87 døgn. Utblåsningen er den største i historien, med et totalt utslippsvolum foreløpig anslått til 780000 kubikkmeter olje. Foto:SCANPIX/ REUTERS/U.S. Coast Guard/Handout. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er åpen uenighet mellom oljemyndighetene og naturmyndighetene i rapporten om hva Norge kan lære av oljekatastrofen i Mexicogolfen. Naturmyndighetene vil teste virkningene av en Mexicogolf-ulykke i Lofoten, men oljemyndighetene vil ikke.

- Kan bety utryddelse Miljøvernminister Erik Solheim bestilte rapporten etter ulykken i sommer. Rapporten kom på bordet i går ettermiddag, nesten to måneder på overtid. Risikogruppa har laget nye scenarier for hvordan en oljeulykke utenfor Lofoten og Vesterålen kan arte seg. Det verst tenkelige scenariet i rapporten viser at et utslipp som tilsvarer en fjerdedel av utslippet i Mexicogolfen, vil kunne gi oljesøl langs hele kysten av Lofoten og Vesterålen.

— Kyststrømmen fordeler slik at treffer nesten alt som finnes av miljøverdier av kysten. Et utslipp vil få svært alvorlige konsekvenser, spesielt for sjøfugl. Skjer et utslipp på verst tenkelige tid og sted, kan det bety utryddelse av enkelte arter, sier statssekretær i Miljøverndepartementet, Heidi Sørensen.

Dagbladet kjenner til at det har vært stor uenighet innad i Risikogruppa. Havforskningsinstituttet, Direktoratet for Naturforvaltning og Fiskeridirektoratet ville gjerne ha med et enda verre scenario, et som viser hvordan norskekysten ville blitt påvirket av et utslipp like stort som det i Mexicogolfen. Årsaken etatene oppgir er at det ikke er klarlagt om så store hendelser i området er realistisk eller ei. Men Oljedirektoratet og Petroleumstilsynet nektet. De mener at det aldri kan skje.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer