Nekter å godta datterens navn

BERGEN (Dagbladet): Yasin Fayes Mohammed Jabr (40) slåss for å beholde foreldreansvaret for datteren han er tiltalt for å ha planlagt å drepe. Han nekter å godta navnet den livstruende skadde babyen fikk da hun ble døpt på sykehuset etter drapsforsøket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jenta var bare tre uker da faren 27. juli i fjor kjørte bilen med stor kraft inni barnevogna hun lå i. Babyen ble slengt ut av barnevogna og fikk store skader. Moren, Hanne Kristine Olsen (28), ble drept da Jabr meide henne ned og etterpå rygget over den livløse kvinnen.

I dagene etter svevde datteren mellom liv og død.

Så kritisk var tilstanden at legene fryktet hun ikke ville overleve. Da bestemte Hanne Kristine Olsens familie at babyen skulle døpes.

I full fart ble det arrangert en dåpsseremoni på sykehuset og jenta fikk navnet May-Kristine Olsen. Til stede i dåpen var bare medlemmer av Hanne Kristine Olsens familie.

Et annet navn

Yasin Fayes Mohammed Jabr (40) har i ettertid nektet å godta navnet. Det bekrefter hans advokat Odd Drevland.

- Han sier han og Hanne Kristine hadde bestemt et annet navn til barnet, forteller Drevland.

Hanne Kristine Olsen og Yasin Fayes Mohammed Jabr var samboere. Dermed var det Hanne Kristine som hadde det formelle foreldreansvaret for datteren. Men da moren ble drept, gikk foreldreansvaret automatisk over til faren. Det er dette foreldreansvaret Jabr viser til når han nå nekter å godta May-Kristines døpenavn. Selv om han er tiltalt for overlagt drap på Hanne Kristine Olsen og overlagt drapsforsøk på datteren samt Hanne Kristines tante, ønsker Jabr å ha innflytelse på datterens liv framover.

Til sak

Hanne Kristine Olsens familie har nå gått til sak for å få overtatt foreldreansvaret for May-Kristine. Jabr har motsatt seg dette på det sterkeste.

Saken vil trolig ikke bli behandlet i Bergen tingrett før etter at drapssaken er ferdigbehandlet i tingretten i løpet av høsten.

- Det er han som har det formelle foreldreansvaret, men han innser at han ikke kan ha den daglige omsorgen. Han ønsker imidlertid at barnevernet skal sørge for datterens daglige omsorg, sier Drevland.

May-Kristines bistandsadvokat, Knut Harald Braathen, reagerer meget sterkt på at Jabr fortsatt insisterer på å beholde foreldreansvaret.

- Ifølge den foreliggende tiltalen er han skyld i det verst tenkelige for barnet, nemlig at det har mistet sin mor. Så ved å drepe barnets mor, hevder han at man erverver foreldreansvaret for barnet. Lovgiver kan umulig ha hatt tanken for så absurde konsekvenser da loven ble vedtatt, sier Braathen.

Han skisserer blant annet følgende scenario: Hvis Jabr beholder foreldreansvaret, skal barnet teoretisk kunne bli tvunget til å flytte hjem til faren når han er ferdig med en eventuell soning av en lang drapsdom. Da skal hun altså flytte hjem til en mann som har vært tiltalt for overlagt drapsforsøk på henne.

<B>DREPT: </B> Hanne Kristin Olsen