Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nekter å godta valgnederlaget

Mens valgvinner Viktor Jusjtsjenko slår fast at en ny æra har begynt for Ukraina, går presidentvalgets taper Viktor Janukovitsj til høyesterett for å få omgjort valgresultatet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da 99,66 prosent av stemmene var talt opp i Ukraina i går, ledet Jusjtsjenko med 52 prosents oppslutning mot 44 prosent for Janukovitsj. Valgdeltakelsen var på 77 prosent.

Et rettferdig valg

Valgobservatørene fra OSSE, Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa, slo fast at valgene hadde gått langt mer rettferdig for seg enn tilfellet var 21. november. Men slike uttalelser biter ikke på Janukovitsj, seierherren fra det tvilsomme valget den gang. Han vil ha søndagens valg annullert.

-  Menneskerettigheter ble brutt og grunnloven oversett, sier valgtaper Janukovitsj. Han og hans kampanjeteam har 5000 klager i forbindelse med avviklingen av valget. Janukovitsj gir også Jusjtsjenko og hans tilhengere skylda for at åtte ukrainske velgere døde i forbindelse med at de stemte. Eldre og syke ble ifølge Janukovitsj tvunget til valglokalene fordi den nye valgloven innskrenket retten til å avgi stemme hjemmefra.

Forfatningsdomstolen i Ukraina slo lørdag fast at denne endringen i valgloven var ugyldig.

Ikke gateprotester

Janukovitsj har ikke bedt sine tilhengere organisere gateprotester, slik rivalen Jusjtsjenko gjorde etter valgene 21. november.

Janukovitsj sier at han vil bruke legale midler for å få tilbake den valgseieren han mener han er frarøvet. Han har ei uke på seg til å protestere mot valgresultatet. På spørsmål om han nå vil lede opposisjonen i Ukraina, svarte Janukovitsj i går kveld.

-  Jeg tapte ikke valget.

Minister drept

Seint i går kveld ble Ukrainas transportminister Heorihiy Kirpa funnet skutt og drept. Han ble funnet på landstedet sitt utenfor hovedstaden Kiev.

Kirpa var en sterk tilhenger av Janukovitsj, og lokale medier spekulerer i om ministeren begikk selvmord.

GIR SEG IKKE: Valgets taper, Viktor Janukovitsj.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media