Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ekspertgruppe skal granske Vestlundveien ungdomssenter i Bergen

Nekter å granske rusmisbruk, anabole steroider og luksusbiler

Gruppa, som skal vurdere forsvarligheten på Vestlundveien ungdomssenter, vil ikke gå inn i Dagbladets avsløringer.

JENTEROM: Tidligere ansatte har tatt bilder av hvordan det så ut på rommene til Hanne og «Marie» på Vestlundveien ungdomssenter. Foto: Privat
JENTEROM: Tidligere ansatte har tatt bilder av hvordan det så ut på rommene til Hanne og «Marie» på Vestlundveien ungdomssenter. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kommer fram i et brev som undersøkelsesgruppas leder, spesialkonsulent Magne Kronborg fra Barne- og familieetaten i Oslo kommune, har sendt til flere tidligere ansatte ved Vestlundveien ungdomssenter i Bergen.

De tidligere ansatte kontaktet granskerne fordi de har informasjon de mener vil kaste lys over kritikkverdige forhold ved den statlige barnevernsinstitusjonen som har huset 12 ungdom med alvorlige adferdsvansker fra 2013 og fram til i dag.

8. mai, i kjølvannet av Dagbladets mange avsløringer, opplyste barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) om at Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) og Bufetat etablerer ei hurtigarbeidende ekspertgruppe som skal vurdere om tilbudet på Vestlundveien ungdomssenter er forsvarlig.

- Når ekspertgruppa er ferdig med sitt arbeid, skal Bufdir levere en rapport. Vi må ha alle fakta på bordet for å vurdere hva som skal skje videre, uttalte Helleland og la til:

- Det er viktig med åpenhet og debatt om det som skjer i barnevernet. Man må være selvkritisk, se på forbedringspotensial og lære av de feil som begås.

- Skal ikke granske

I brevet til tidligere ansatte som ønsker å gi informasjon skriver ekspertgruppas leder at «teamet ikke skal granske hvordan institusjonen har kommet i den situasjonen den nå er i eller de hendelsene som har vært omtalt i media».

9. mai besluttet Bufetat, region vest å stanse driften ved Vestlundveien ungdomssenter som følge av Dagbladets avsløringer.

Bufetat vedgår overfor Dagbladet at institusjonen fremdeles ikke er stengt.

- I samarbeid med barneverntjenesten leter vi nå etter et nytt, tilpasset tilbud til den ene ungdommen som er der. Når han har fått et tilbud, vil driften i Vestlundveien være midlertidig stengt, sier regiondirektør Øistein Søvik.

Mandag hadde ekspertgruppa sitt første møte med ansatte på Vestlundveien ungdomssenter.

Etter det Dagbladet kjenner til, uttrykte granskerne overfor nåværende ansatte som var til stede på dette møtet at de ikke vil se nærmere på hva som har skjedd på institusjonen tidligere, men fokusere på nåsituasjonen.

Dette samsvarer med hva gruppas leder svarer de tidligere ansatte som har tatt kontakt.

«Det vi skal vurdere er hvorvidt institusjonen er i stand til å drive faglig forsvarlig overfor den målgruppen som er beskrevet i institusjonsplanen i dag», skriver Magne Kronborg.

Vil ikke svare

Videre foreslår ekspertgruppas leder at de tidligere ansatte kontakter Fylkesmannen i Hordaland hvis de mener ungdom som har bodd på institusjonen «ble utsatt for overgrep eller andre alvorlige hendelser».

Dersom det handler om arbeidsforhold, foreslår Kronborg at de tidligere ansatte varsler Bufetat, region vest.

Gruppas leder ønsker ikke å fortelle Dagbladet om hvor mange tidligere ansatte som har tatt kontakt og blitt avvist.

- I mandatet står det at dere skal undersøke hvordan de kommunale barneverntjenestene som har ungdom plassert ved institusjonen opplever samarbeidet og tilbudet til ungdommen. Kommer dere til å snakke med Dalane barneverntjeneste og Skedsmo barneverntjeneste som har ytret seg svært kritisk om sine erfaringer med Vestlundveien ungdomssenter?

- Hvilke barneverntjenester vi kommer til å snakke med er ikke avklart, sier Magne Kronborg. Utover dette, henviser han Dagbladet til oppdragsgiver Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) for svar.

- Har tillit

Tidligere har assisterende Bufdir-direktør Kjetil Andreas Ostling åpnet for at granskingsgruppa kan snakke med tidligere ansatte.

- Det er opp til teamet å vurdere hvem de må snakke med for å få fram nyttig informasjon knyttet til temaene de er bedt om å belyse i mandatet, uttalte Ostling til Dagbladet 18. mai.

Nå stiller Bufdir seg bak måten ekspertgruppa løser oppdraget på.

- Bufdir har satt ned et undersøkende team som skal vurdere om den faglige driften ved Vestlundveien er faglig forsvarlig. De skal kontrollere om institusjonen har de nødvendige rutinene, god nok faglig opplæring, fagplaner og bemanning i tråd med kvalitetsforskriften, samt om institusjonen har tilstrekkelige rutiner for å fange opp og vurdere alvorligheten av unges bruk av rusmidler, sier Ostling og utdyper:

- Faglig forsvarlighet vurderes ut ifra et strukturelt nivå, og er ikke en gransking av enkelthendelser tilbake i tid. Undersøkelsen som skal gjøres følger etablert praksis ved undersøkelser av faglig forsvarlighet i tjenestetilbudet. Vi har tillit til de som gjennomfører undersøkelsen gjør det på best mulig måte, sier Ostling.

Skuffet

Dagbladet har snakket med flere tidligere ansatte som har kontaktet ekspertgruppa med ønske om å gi informasjon. De legger ikke skjul på at de er både overrasket og skuffet over at alvorlige forhold ikke skal undersøkes.

- Det synes som om bestillingen fra Bufdir var klar, men at det likevel ikke legges opp til noen gransking av hvordan det har vært på Vestlundveien ungdomssenter.

- For oss som har stått i dritten, er det viktig å komme til bunns i hva som har skjedd og få løftet det opp, slik at de ansvarlige kan stilles til ansvar og aldri få muligheten til å gjøre det samme mot barn og unge igjen, sier en tidligere ansatt til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media