Nekter å ha drept Benjamin

KØBENHAVN (Dagbladet): Joe Erling Jahr (19) så forskremt ned i gulvet og ristet på hodet da dommeren i forhørsretten i København spurte om han erkjente at han med overlegg hadde drept Benjamin Hermansen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To nynazister og en håndfull antirasister hadde møtt opp i dommergården i politihuset i København, da Joe Erling Jahr i går ble framstilt for varetektsfengsling.

Dommeren stengte dørene og viste til at grunnlovsforhøret (fengslingsmøtet) skulle gå for lukkede dører, da Joe Erling Jahr ble ført inn i retten av to uniformerte politimenn.

Noen sekunder haglet det med skjellsord: «Nazisvin! Jævla rasister!» før det lokale politiet fikk kontroll over situasjonen.

Tafatt

Jahr løftet ikke blikket før tilhørere, norske journalister og et koppel av danske tv-stasjoner hadde forlatt rettslokalet.

Tydelig preget av situasjonen så Jahr i gulvet da han, iført en olabukse og en blå bomullsskjorte, ble ført inn i rettslokalet.

- Han var ytterst taus under rettsmøtet. Han så ikke ut til å ha det særlig greit, sier ambassadesekretær Lars Petter Henie, fra den Kongelige Norske Ambassaden i Danmark, som var til stede under det lukkede fengslingsmøtet.

Nekter

Den kvinnelige dommeren som ledet fengslingsmøtet gikk ikke inn på sakens realiteter, men hun spurte likevel Jahr om han erkjente straffskyld.

Joe Erling Jahr ristet bare på hodet da han forsøkte å svare på spørsmålet til dommeren.

Både advokat Mikael Bernhoft og ambassadesekretær Lars Petter Henie oppfattet Joe Erling Jahr dit hen at han nektet for å ha drept Benjamin Hermansen med fem knivstikk på Holmlia forrige fredag.

Etter vel 30 minutter fastslo retten at Jahr skulle fengsles i 13 dager.

Vil ikke hjem

Til dansk politi har 19-åringen sagt at han ikke vil utleveres til Norge.

- Han nektet i retten, og vil ikke hjem til Norge, sier ambassadesekretær Lars Petter Henie.

Hadde Jahr samtykt i fengsling, ville han ha blitt utlevert til Norge umiddelbart, nå kan det ta noen dager før Jahr kommer hjem til Norge.

Men det er ikke utenkelig at Jahr likevel kommer til å be om å bli sendt til Norge. Fordi det er ingen «kjære mor» å sitte fengslet i Danmark. En stor del av klientellet i danske fengsler er utlendinger, som ikke akkurat ser med blide øyne på nynazister.

- Han får det ikke lett, kommenterte en av de danske politimennene som satt vakt utenfor rettslokalet, da han ble klar over at nynazisten ville bli i Danmark.

BRÅK: En nynazist viser fingeren i dommergården i politihuset i København. Også en håndfull antirasister hadde møtt opp da Joe Erling Jahr i går ble framstilt for varetektsfengsling.