Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nekter å ha fått millioner fra Røkke

Erik Øye nekter å ha mottatt penger fra Røkke for å endre forklaring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Under andre dag i rettssaken mot Kjell Inge Røkke, John Inge Valand, Robert Matos, Claes Pallin og Erik Øye ble det avspilt et lydbåndopptak med et ferskt avhør av Øye fra 9. mars i år.

Båtmekleren ga i sine første avhør politiet opplysningene som dannet grunnlaget for tiltalene, men har seinere gått tilbake på det meste.

 I går gjorde Øye det klart at han ikke vil forklare seg i retten. Aktor Susie Bergstrand må derfor lese opp Øyes tidlige politiavhør, eller spille av politiets lydopptak av disse.

Spurt om møte

På lydopptaket fra mars avviser Øye blankt at han skal ha mottatt penger av Kjell Inge Røkke for å endre sin forklaring i båtsertifikatsaken. Disse opplysningene skal komme fra advokat Tor Nordlie, som kontaktet politiet etter et møte med Erik Øye.

Nordlie var kollega av Øyes nå avdøde advokat Birger Nilsen. I avhøret blir Øye spurt om et møte han hadde med advokat Nordlie i februar 2003.

- Det handlet om en faktura jeg hadde fått fra advokatkontoret hans. Jeg mente denne var betalt, sier Øye i avhøret.

- Er det riktig at du har mottatt fem millioner kroner fra Røkke for å endre din forklaring. Og at avdøde Birger Nilsen har mottatt en million for å holde tett, spør politiadvokaten på lydopptaket.

NEKTER Å SNAKKE: Båtmekler Erik Øye vil ikke forklare seg for retten. Her er han fotografert etter en båtbrann i Asker i 2001. Foto: Rune I. Myhre
NEKTER Å SNAKKE: Båtmekler Erik Øye vil ikke forklare seg for retten. Her er han fotografert etter en båtbrann i Asker i 2001. Foto: Rune I. Myhre Vis mer

- Det medfører overhodet ikke riktighet. Jeg har ikke endret forklaring, og har ikke mottatt noen penger fra Kjell Inge Røkke. Det medfører ikke riktighet. Jeg har ikke mottatt penger eller forandret forklaring, gjentar Øye.

- Ikke lydopptak

Øye avviser også at det skal finnes lydopptak av samtaler mellom ham selv og advokat Birger Nilsen deponert hos Øyes nåværende forsvarer Tom A. Torkildsen. Disse opptakene skal ha vært foranledningen til at politiet begjærte ransaking av kontorene til advokat Torkildsen - noe de ikke fikk rettslig tillatelse til.

Deretter blir Øye nok en gang konfrontert med de fem millionene:

- Så det er ikke riktig at du har opplyst at du fikk utbetalt 5 millioner kroner for å endre din forklaring?

- Aldri fått. Aldri sagt.

- Hva kan være grunnen til at Nordlie skulle skrive noe sånt, blir Øye spurt.

- Det må du spørre ham om.

Nekter utpressing

I et seinere avhør nekter Øye for å ha forsøkt å presse Kjell Inge Røkke for penger tidligere i år.

Erik Øye skal via en mellommann ha bedt Røkke om å investere 20 millioner kroner i en venns IT-firma, men sistnevnte oppfattet henvendelsen som et forsøk på utpressing.

- Det skal ifølge hans forsvarer ha funnet sted et utpressingsforsøk mot Røkke. Derfor innkalte vi ham til et nytt avhør i mars, sa aktor Bergstrand i går.

I ettermiddag skal etter planen Røkkes personlige assistent John Inge Valand forklare seg i retten. Han har tidligere nektet å la seg avhøre av politiet, så det blir i så fall første gang han avlegger en forklaring om båtsertifikatene.

Hele Norges coronakart