NEKTER SKYLD: Thomas Lubanga er anklaget for å ha tvangsrekruttert hundrevis av barn til militsen Unionen av Kongolesiske Patrioter (UPC) i 2002 og 2003. Foto: AFP PHOTO FILES / ANP PHOTO / ED OUDENAARDEN.
NEKTER SKYLD: Thomas Lubanga er anklaget for å ha tvangsrekruttert hundrevis av barn til militsen Unionen av Kongolesiske Patrioter (UPC) i 2002 og 2003. Foto: AFP PHOTO FILES / ANP PHOTO / ED OUDENAARDEN.Vis mer

Nekter å ha tvunget barn til krig

Kongoleder for retten i Haag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Thomas Lubanga erklærer seg ikke skyldig i anklagene om å ha tvunget barn til å gå i krigen i Kongo.

Prosessen som ble innledet ved den internasjonale straffedomstolen ICC i Haag mandag, er den første krigsforbrytersaken som tas opp ved denne domstolen.

Saken mot Lubanga vil trolig bli fulgt med falkeblikk i USA og Kina, to av landene som ennå ikke har anerkjent ICC.

Forhandlingene mandag ble innledet med et åpningsinnlegg fra sjefaktor Luis Moreno-Ocampo. Deretter sto innlegg fra advokater for 93 angivelige ofre for krigsforbrytelser for tur, fulgt av åpningsinnlegget fra Lubangas forsvarere.

Thomas Lubanga benekter å ha tvangsrekruttert hundrevis av barn under 15 års alder til å bære våpen i hans milits Unionen av Kongolesiske Patrioter (UPC) i 2002 og 2003. Disse barnesoldatene skal ha blitt tvunget til å delta i kamper i Ituri-regionen øst i Kongo.

Ifølge tiltalen ble mange av barna lurt til å røyke hasj for å døyve krigsopplevelsene, og de ble fortalt at trolldom beskyttet dem mot å bli drept eller såret.

Lubanga skal ha brukt noen av barna som sine personlige livvakter. (NTB)