Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nekter å ha voldsdømt som nabo

Det lille øysamfunnet Reksta med 120 innbyggere steiler over kommunens vedtak om å bosette en voldsdømt 43-åring vegg i vegg med skolen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ROGNALDSVÅG (Dagbladet): Rutebåten legger fra kai i Florø på veg ut mot øysamfunnet vest i havet der Flora kommune vil tilbakeføre og bosette en tidligere voldsdømt 43-åring med bakgrunn i psykiatrien. Innbyggerne protesterer og føler tryggheten truet. Lærerboligen på øya er er tiltenkt som 43-åringens nye hjem.

-  Æh, det er bygdedyret som herjer, det er et udyr og bør bures inn, sier Kjell Åge Bendiksen med billettveska over skulderen på rutebåten. Og han snakker ikke om 43-åringen.

Han er selv fra Rognaldsvåg.

-  Her er folk i slekt med vedkommende, det er overhodet ikke gjort noen vurdering om de ønsker å ha denne personen boende i nærheten. Vi kjenner til bakgrunnen hans, gjentakelser preger rullebladet hans, sier Olav Steimler.

-  Dette er et sårbart samfunn, her er vi avhengige av rutebåten og vi vet det kan ta seks timer før politiet kommer.

-  Vi har ingenting imot denne personen og er lei for at dette går utover ham, men vi er imot løsningen som er valgt. Verdien i dette samfunnet er nettopp at vi føler oss trygge, sier Olav Steimler.

Føler seg overkjørt

-  Her må vi hjennom en lang prosess bare for å få bygget en utedo, mens kommunen vedtar å bosette en mann med en voldelig bakgrunn uten tilknytning til plassen, sier Steimler.

FAKTA

Bolig for straffedømte

Tidligere tilfeller der lokalbefolkningen protesterer mot at straffedømte forbryter flytter tilbake.

Østfold 2002: En nabogruppe jaget en pedofilidømt (63) fra Østfold til den andre sida av Oslofjorden. Mannen anmeldte sin tidligere husvert for ærekrenkelse.

Ski 2000: Naboer organiserte folkemøte og underskriftkampanje for å fjerne mann (33) som var tiltalt for seksuelle overgrep mot en mentalt tilbakestående kvinne og ei jente (7). Han ble idømt 5 måneders fengsel. Kommunen hjalp til å finne leilighet et annet sted.

Rennesøy 2000: Lokalbefolkningen stanset byggingen av en omsorgsbolig i et boligstrøk der en pedofilidømt (45) skulle bo. Han ble tvangssendt til et nedlagt fyrtårn.

Kilde: Dagbladet.

-  Hadde mannen kommet fra bygda, skulle vi tatt ansvar, i stedet blir han en slags Julius barna vil peke på når han går på butikken.

Vi ønsker ikke å utsette noen for den uverdigheten, og mener mannen ville hatt det bedre på et sted han er sikret anonymitet, sier Steimler

Øysamfunnet i allmøte

I går samlet øyboerne seg til allmøte i protest mot at kommunen skal bosette en 43-årig tidligere psykiatrisk pasient dømt for voldtekt.

Øya har 120 innbyggere og 43-åringen skal bosettes i en tidligere lærerbolig vegg i vegg med skolen. Han skal døgnovervåkes av to personer.

Nå vil grenda selv kjøpe lærerboligen som administrasjonsbolig for turisme og bygdeutvikling. Slik vil de unngå at boligen blir brukt til de kaller «sikringsinstitusjon».

-  Vi vil ikke gi fra oss det vi setter høyest; friheten vår. Samfunnet eer sårbart, hva om rutebåten ikke kommer når pleierne skal på vakt? sier Merete Solheim Knapstad.

-  Er det bygdedyret i dere som nå kryper fram?

-  Nei, jeg har selv en bror som er psykisk utviklingshemmet, men nå er vi redde for ungene våre, sier fembarnsmor Vivian Norstrand.

Bjarne Bendiksen (78) sier: -  Han de sier har gjort noe galt, har betalt si gjeld. Han skal vel ikke bli plaga med det resten av livet. Men det går ikke an å si naboen imot.

Vil ha mer informasjon

Mens øyfolket ønsker mer informasjon, er det lite kommunens administrasjon og 43-åringens advokat vil si. -  Dette er en person med en psykisk sykdom der kommunen har ansvaret for omsorgstilbudet. Det er for tidlig å kommentere dette i etableringsfasen. Dette er sårbart og går til kjernen av personvernet, sier 43-åringens advokat, Bjarte Røsvik.

-  Har klienten din flere voldsdommer? -  Har han voldtatt flere enn en?

-  Nei. Dette er ikke en straffesak, men psykisk helsevern.

Står ved beslutningen

Lasse Seim, tjenesteleder for omsorgstjenestene for psykisk utviklingshemma og psykiatri, har frontet saken for kommunen. Han mener fortsatt lærerboligen er best egnet for tilbakeføring.

-  Til tross for at personen trenger døgnovervåking?

-  Det er ikke uvanlig at to personer bistår med hjelpebehov og tilfører viten i begynnelsen.

-  Dreier saken seg om at en som har sonet en dom skal kunne bevege seg fritt?

-  Fylkesmannen har slått fast at naboer og samfunn der personer skal bosettes etter endt soning og forvaring, ikke har rettslige virkemidler for å hindre tilbakeføring. -  Er 43-åringen kjent med reaksjonene i lokalsamfunnet?

-  Ja, dessverre. Og det er dessverre pårørende i denne saken som leser overskriftene i lokalavisene. De står ikke i forhold til saken.

-  Er Reksta-folkets frykt for denne personen ubegrunnet?

-  eg kan forstå frykten, men jeg mener den er ute av proporsjoner.

FRONTER BYGDA: Olav Steimler har aktivisert seg sterkt i saken om den tidligere voldsdømte 43-åringen, og mener han ville fått det best om han ble bosatt et annet sted.
SAMLET TIL ALLMØTE: I går samlet øyfolket seg på Reksta til allmøte i skolens gymsal. Lærerboligen der kommunen kommunen vil bosette 43-åringen, vil øyfolket bruke til helt andre formål.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media