SIKTET FOR VOLDTEKT AV ELDRE: Alexandru Dodo (36) er nå tilbake i norsk arrest, etter å ha samtykket til å la seg utlevere fra Frankrike. Foto: POLITIET
SIKTET FOR VOLDTEKT AV ELDRE: Alexandru Dodo (36) er nå tilbake i norsk arrest, etter å ha samtykket til å la seg utlevere fra Frankrike. Foto: POLITIETVis mer

Nekter å ha voldtatt to eldre kvinner, men godtar fire uker i varetektfengsel

Alexandru Dodo (36) varetektsfengsles i fire uker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO TINGHUS (Dagbladet): Rumenske Alexandru Dodo (36) ble i Oslo Tingrett i dag varetektsfengslet i fire uker.

Han er siktet blant annet for å ha voldtatt to eldre kvinner i Oslo.

Mannens forsvarer, Harald Stabell forteller til Dagbladet at klienten nekter straffskyld, men at han samtykker til å bli varetektfengslet.

- Det er litt spesielt. Han sier at han under forutsetning av at han slipper ut av arresten og inn i vanlig fengsel, så aksepterer han varetektsfengsel, sier Stabell til Dagbladet.

Voldtekt og ran Ifølge forsvareren ble Dodo overrasket da han i tingretten i dag fikk lest opp siktelsen, som har en strafferamme på 21 år.

- Han ga uttrykk for at han synes siktelsen var voldsom. Den omhandler både voldtekter og ran, sier Stabell.

Dodo var i avhør i går. Ifølge Stabell ble dette avbrutt.

- Han har ikke forklart seg om de enkelte postene i tiltalen, men nekter å ha noe med dem å gjøre. Nå sier han at han er villig til å la seg avhøre av politiet dersom de legger fram de bevisene de har mot ham, sier Stabell.

- Alvorlig sak Politiadvokat Tina Bjarkø Hellland forteller at DNA funnet på åstedene, er blant de sterke bevisene politiet har mot Dodo i denne saken.

- Dette er en svært alvorlig sak. Siktelsen går blant annet på overfall, grov vold og voldtekt av to eldre kvinner, sier Helland til Dagbladet.

POLITIADVOKAT: Tina Bjarkø Helland er aktor i saken, som hun omtaler som svært alvorlig. MMS-foto: Line Brustad / Dagbladet
POLITIADVOKAT: Tina Bjarkø Helland er aktor i saken, som hun omtaler som svært alvorlig. MMS-foto: Line Brustad / Dagbladet Vis mer

Dodo kom tilbake til Norge mandag denne uka, etter å ha samtykket til å la seg utlevere fra Frankrike.

- Han har sagt at han har hatt lyst til å komme tilbake til Norge hele tiden. Han har sittet delvis i isolat i Frankrike siden pågripelsen for sju måneder siden. Han har vært frustrert over hvor lang tid det har tatt å bli utlevert til Norge, sier Stabell til Dagbladet.

Ble sporet opp 36-åringen ble pågrepet i Paris i september i fjor etter å ha vært etterlyst internasjonalt. Da hadde norsk politi funnet samsvar mellom DNA-bevis funnet på åstedene og genetisk materiale rumeneren avga etter to innbrudd i Østfold.

På grunn av at DNA-prøven ble tatt dagen før han ble løslatt, rakk ikke politiet å finne sammenhengen mellom voldtekts- og innbruddssakene før Dodo var ute av landet. Han ble imidlertid sporet opp av fransk politi og satt i varetekt.

Formaliteter er årsaken til at han ikke er utlevert før nå; etter hva Dagbladet forstår, nektet han først å samtykke i utlevering, men snudde nylig.

- Vi er tilfreds med at mannen nå er utlevert til Norge, og vil nå ferdigstille etterforskningen, sier politiadvokat Helland til Dagbladet.

Seinvirkninger Den siste voldtekten 36-åringen er siktet for, skjedde på Korsvoll i februar i fjor. En da 77-årig kvinne ble overfalt kort vei fra sitt hjem og etterlatt i snøen i ti minusgrader, etter å ha blitt voldtatt og ranet. I juli året før før ble en 82-årig kvinne overfalt på Etterstad.

- Hun er glad for at han nå endelig framstilles for fengsling, og håper riktig gjerningsmann er tatt, sa Korsvoll-kvinnens bistandsadvokat Halldis Winje til Dagbladet tidligere i dag.

Hun opplyser at den eldre kvinnen sliter med seinvirkninger etter overgrepet. 77-åringen ble funnet av en forbipasserende etter opptil en time og måtte legges i respirator.

- Hun har det ikke bra. Det var traumatisk for henne, sier Winje.

Samletiltale I tillegg de to eldrevoldtektene er Dodo siktet for ytterligere et grovt ran av en eldre kvinne, samt for de to innbruddstyveriene. Politiavokat Helleland opplyser at alle forholdene vil bli omfattet av tiltalen mot ham, som de håper å få ferdig før sommeren.

FORSVARER MED TOLK: Harals Stabell representerer 36-åringen. Han kommuniserer med klienten via tolk. MMS-foto: Line Brustad / Dagbladet
FORSVARER MED TOLK: Harals Stabell representerer 36-åringen. Han kommuniserer med klienten via tolk. MMS-foto: Line Brustad / Dagbladet Vis mer

- Etterforskningen er i en avsluttende fase nå, sier hun.

Oslo-politiet har tidligere karakterisert den seine DNA-prøven som en rutinesvikt.

Politiadvokat Helland sier til Dagbladet at de ønsker å holde 36-åringen fengslet fram til saken endelig er avgjort.

- Det er som følge av både faren for unndragelse og gjentakelse, sier Helland.