Nekter å heve beleiringen

JERUSALEM (Dagbladet): I slutten av februar godkjente Ariel Sharon personlig en avtale der de fire mistenkte for drapene på en israelsk minister skulle stilles for retten av palestinerne. Nå nekter han å heve beleiringen av Yassir Arafats kontorer før de fire blir utlevert til Israel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israelske myndigheter gjentok i går at den militære jernringen rundt Arafats hovedkvarter i Ramallah blir værende inntil palestinske myndigheter utleverer fire palestinere mistenkt for drapet på turistminister Rehavam Zeevi, samt en palestiner som skal være involvert i våpensmugling til de palestinske områdene.

I Jerusalem stiller diplomater store spørsmålstegn ved denne begrunnelsen for å holde Arafat i arrest. Det er nemlig i strid med en avtale Sharon selv har godkjent, og dersom Israel ville, kunne de ha tatt mennene selv.

Saken reiser også pikante spørsmål ved president George W. Bushs politikk.

- Israel har ødelagt alle avtaler, sier palestinernes sjefforhandler Saeb Erekat.

Avtale

Turistminister Rehavam Zeevi ble drept på et hotell i Øst-Jerusalem i oktober i fjor. Mordet var en hevnaksjon for Israels likvidering av Abu Ali Mustafa. Han ledet den radikale Folkefronten for Frigjøring av Palestina (PFLP).

I desember satte israelske styrker Arafat i husarrest i Ramallah med krav om at de mistenkte morderne måtte bli arrestert.

I februar arresterte palestinske myndigheter tre av de mistenkte i byen Nabulus. Den siste ble arrestert i Ramallah. Under ledelse av amerikanske meklere inngikk deretter den israelske regjeringen en avtale med de palestinske myndighetene som sier at de mistenkte skulle stilles for retten av palestinske domstoler. Avtalen ble, etter det CNN får bekreftet fra både israelsk og amerikansk hold, godkjent av Ariel Sharon personlig.

De tre som ble arrestert i Nabulus ble til og med fraktet med israelsk militær eskorte fra Nabulus til Ramallah, gjennom områder kontrollert av Israel.

- Vilkår oppfylt

Ariel Sharon selv sa offentlig at palestinske myndigheter dermed hadde oppfylt vilkårene for å få beleiringen av Arafat hevet.

- Jeg sa en gang at dersom de ble arrestert, ville jeg la ham gå, uttalte Sharon i en tale på israelsk fjernsyn 10. mars. Dette løftet ble aldri oppfylt og 29. mars rykket israelske tanks inn i de palestinske byene. «Operation Defensive Shield» - Israels jakt på folk de ser som terrorister og deres infrastruktur - var i gang.

Fredag i forrige uke gjentok Arafat at han vil stille de fire mennene for retten, bare for å bli møtt at total avvisning fra Israel.

- Dette kommer ikke på tale. De vil overgi seg eller så vil vi ta dem på en eller annen måte, sa Sharons talsmann Ranaan Gizzin til AFP på fredag.

USA i trøbbel

Saken har skapt hodebry i Washington. Selv om amerikanske meklere fikk i stand avtalen om at de fire skulle for en palestinsk domstol, uttrykte president George W. Bush torsdag forståelse for beleiringen av Arafats kontorer så lenge de fire mistenkte befinner seg der.

Bushs talsmann Ari Fleicher var seinere på samme dag vagere om saken. Han sa bare at USA vil ha de mistenkte stilt for retten, men ikke nødvendigvis utlevert til Israel.