Nekter å jobbe i frykt for ebola-smitte

Sykehus må holde stengt i Liberia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Så langt har over 700 mennesker mistet livet i det største ebola-utbruddet noensinne.

Frykten for smitte er nå så stor at flere sykehus i Liberia er stengt. Helsearbeiderne tør ikke komme på jobb.

Holder seg hjemme Ebola er en av de mest dødelige sykdommene vi kjenner. I Liberias hovedstad Monrovia dør hele ni av ti som får sykdommen.

Frykten for å bli smittet gjør altså at mange leger og sykepleiere nekter å komme på jobb.

- Helsearbeiderne sier de ikke er beskyttet. De har ikke det utstyret de trenger for å beskytte seg mot sykdommen, sier legeassistent Amos Richards til NTB.

WHO har advart mot katastrofale konsekvenser dersom epidemien ikke kommer under kontroll. Viruset som nå sprer seg utover Vest-Afrika er spesielt aggressivt. I tillegg til Guinea, Sierra Leone og Liberia, er det også oppdaget tilfeller i Nigeria. Det fins ingen kur eller medisin.

Det er krisetilstander, og mangel på helsearbeidere.

- Sikkerheten er god Leger uten grenser er en av de få organisasjonene i verden som jobber med å bekjempe ebola-utbrudd. Denne gangen er det verken penger eller kunnskap de mangler for å takle viruset, men helsepersonell.

BLE SMITTET:  Den amerikanske legen Dr. Kent Brantly (høyre) ble smittet av ebola-viruset, men skal nå være på bedringens vei. At flere leger har blitt smittet av viruset, har skapt frykt blant lokale helsearbeidere. Foto: Handout / Samaritan's Purse / Reuters / NTB Scanpix
BLE SMITTET: Den amerikanske legen Dr. Kent Brantly (høyre) ble smittet av ebola-viruset, men skal nå være på bedringens vei. At flere leger har blitt smittet av viruset, har skapt frykt blant lokale helsearbeidere. Foto: Handout / Samaritan's Purse / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Selv om de nå har rundt 70 internasjonale arbeidere trenger de fortsatt folk. To amerikanske leger og en nigeriansk lege har så langt blitt smittet med viruset, men Leger uten grenser understreker at det er trygt å jobbe med ebola.

- Vi er trygge på at så lenge vi følger beskyttelsesrutiner til punkt å prikke, så er det ingen fare for å bli smittet. Jeg føler meg helt trygg, selv om det er mentalt utfordrende å ha trusselen hengende over seg, sa nødhjelpskoordinator Lindis Hurum hos Leger uten grenser til Dagbladet i forrige uke.

Tror ikke på myndighetene En av grunnene til at viruset har spredd seg så raskt i Liberia, er at befolkningen ikke tror på informasjonen fra myndighetene. Blant annet har helsearbeidere blitt anklaget for å selv ta med seg og spre sykdommen.

- Så lenge befolkningen ikke vil samarbeidet med hjelpesystemet, så vil vi ikke klare å stoppe utbredelsen av viruset, sier Hurum.

Samtidig kritiseres myndighetene av befolkningen for å ikke begrave døde raskt nok. Ebola-viruset blir mer smittsomt jo sykere en er, og spesielt smittsomt etter en er død. Derfor er det viktig å begrave de døde raskt, og med riktig utstyr.

Myndighetene har varslet at de skal hente alle som dør av viruset, men anklages nå for ikke å dukke opp.

Se mer i videoen øverst i saken.

Mer om ebola-utbruddet: • Det største utbruddet noensinne

Britisk spesialist: - Grunnen til at ebola-vaksine ikke fins, er at sykdommen er begrenset til Afrika