Nekter å kommentere avhørene

Arne Solemsjø og Leif Karsten Hansen ble avhørt om fuskpåstandene hos Gjenopptakelseskommisjonen i dag.

ORDKNAPP: Den tidligere POT-tjenestemannen Leif Karsten Hansen hastet ut fra Gjenopptakelseskommisjonen i Oslo, og ønsket ikke å uttale seg til pressen. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
ORDKNAPP: Den tidligere POT-tjenestemannen Leif Karsten Hansen hastet ut fra Gjenopptakelseskommisjonen i Oslo, og ønsket ikke å uttale seg til pressen. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere POT-etterforsker, Leif Karsten Hansen (72), var inne til et langvarig avhør hos Gjenopptakelses-kommisjonen i Oslo i dag.

Hansen kom litt over 11.00 til kommisjonens lokaler, og hadde avtale om å bli avhørt av kommisjonen fra 11.30.

Avhøret tok betraktelig lengre tid enn forventet: Først nå i kveld, litt over klokka sju, kom Hansen ut av lokalene.

Han nektet å uttale seg til pressen, og forsvant hurtig i en ventende taxi.

Dagbladet fikk heller ikke Gjennopptakelses-kommisjonens leder, Helen Sæter, i tale da avhøret var avsluttet.

- Kan kun uttale meg til kommisjonen Hansen sa til Dagbladet tidligere i dag at han ikke kom til å si hvordan avhøret gikk. Årsaken er at han i statsråd i forrige uke ble løst fra sin taushetsplikt, men at han har lest resolusjonen, og her stårt det klart at dette gjelder bare overfor Gjenopptakelses-kommisjonen, og ikke overfor media.

Hansen er mye i media for tiden i forbindelse med at han også var sentral den gangen den amerikanske ambassaden organiserte den såkalte SDU-enheten utenfor ambassaden i Oslo. Dette er organisasjonen som nå er utskjelt for å ha ulovlig overvåket norske borgere for amerikanerne på norsk jord.

- Ville ikke kommentere Arne Solemsjø (64), Hansens gamle kollega og pensjonert POT-betjent, var førstemann inne til avhør i dag.

Avhøret tok hele fire timer, fra 09.00 til 13.00, og da han kom ut var han høflig og tilsynelatende i godt humør, men avviste å kommentere saken ytterligere.

VILLE IKKE KOMMENTERE: Arne Solemsjø etter avhøret hos Gjennopptakelseskommisjonen.

Foto: Nina Hansen / Dagbladet
VILLE IKKE KOMMENTERE: Arne Solemsjø etter avhøret hos Gjennopptakelseskommisjonen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Det gikk fint. Nå vil jeg være i fred, sa Solemsjø.

Solemsjø er anklaget for å ha løyet og fabrikert pengebeviset mot Arne Treholt.

Spionbarnevogna Han har ikke uttalt seg til pressen i Treholtsaken etter at saken igjen ble aktuell i høst, og i dag ga han sin versjon av hva som hendte under etterforskningen av Treholtsaken, som han deltok i som ansatt på teknisk avsnitt i Politiets overvåkningstjeneste.

Solemsjø var blant annet med på å bygge spionbarnevogna som ble brukt for å fotografere Treholt i samtaler med KGB i Helsinki. Det var han som tok bildene av Treholt og Titov i Wien. Det var også Solemsjø som tok det siste overvåkningsbildet av Treholt i aksjon, like før han ble arrestert på Fornebu i januar 1984.

Dette er en av mange ganger Hansen og Solemsjø har forklart seg om hvordan de tok bilder av penger i Treholts leilighet. Allerede i 1985, etter dommen, forklarte de seg for første gang om hendelsen. Og i 1986 forklarte de seg igjen i forbindelse med bevisopptak for høyesterett.

Åpenhet i saken Arne Treholt og Leif Karsten Hansen har begge sagt at de ønsker åpenhet i saken, og begge har sagt at det hadde vært en fordel om avhørene gikk for åpne dører. Det har også norsk presse ønsket. I forrige måned sendte landets redaktører et brev til kommisjonen der de ba om at avhørene tas for åpne dører. Dette har imidlertid kommisjonsleder Helen Sæther avvist.

Også justisminister Knut Storberget har understreket at han ønsker så mye åpenhet som mulig i den nye behandlingen av Treholtsaken.

  Startet med bokutgivelse De to pensjonerte POT-betjentene vitnet under rettssaken mot Arne Treholt om at de to ganger i 1983 tok seg inn i leiligheten til  Treholt, og fotograferte hans sjuende sans og titusenvis av dollar som de fant i kofferten hans.

Siden 1985 har det såkalte pengebeviset i saken vært omstridt. Treholt har hevdet at han aldri hadde så mange penger i kofferten som POT hevdet, og i høst ble Hansen sammen med POT-kollega Arne Solemsjø beskyldt for å ha løyet og forfalsket pengebeviset. Påstanden er fremsatt i boka «Forfalskningen» av Geir Selvik Malthe-Sørenssen og Kjetil Bortelid Mæland.

Boka har skapt stor mediaoppmerksomhet rundt saken, og flere påfølgende oppslag med en annen kilde i POT som også har hevdet at pengebeviset er forfalsket.

REKONSTRUKSJON: Leif Karsten Hansen og Arne Solemsjø på Kripos i 1986. De to POT-etterforskerne var innkalt for å vise hvordan de tok bilder av Treholts koffert og pengene i den. Foto: Politiet
REKONSTRUKSJON: Leif Karsten Hansen og Arne Solemsjø på Kripos i 1986. De to POT-etterforskerne var innkalt for å vise hvordan de tok bilder av Treholts koffert og pengene i den. Foto: Politiet Vis mer

I september avgjorde Gjenopptakelses-kommisjonen at de åpner Treholtsaken for ny vurdering. De skal ettersigende avhøre 50 - 60 vitner og sende Treholts gamle attachékoffert til utlandet for undersøkelser.

Så langt har bare fire personer vitnet for kommisjonen. I tillegg til dagens vitnemål, har også forfatter Geir Selvik Malthe-Sørenssen og fotoekspert Henrik Hovland vært i avhør.

Kongen i statsråd gjorde det i forrige uke klart at Mona Røkke, Kjell Eliassen og Svenn Stray løses fra taushetsplikten sin og kan vitne i saken. Antakelig vil disse bli innkalt, og dessuten gamle POT-sjefer som Ørnulf Tofte og Jostein Erstad.

TAUS: Heller ikke Gjenopptakelseskommisjonen leder, Helen Sæter, ville kommentere avhørene til de to tidligere POT-tjenestemennene. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
TAUS: Heller ikke Gjenopptakelseskommisjonen leder, Helen Sæter, ville kommentere avhørene til de to tidligere POT-tjenestemennene. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer