Nekter å kommentere Jagland-samtaler

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) nekter å kommentere innholdet i samtalene han hadde med daværende leder i Nobelkomiteen Thorbjørn Jagland (Ap/SV).

AVVISER: Statsminister Jonas Gahr Støre avviser kategorisk at han presset daværende leder av nobelkomiteen Thorbjørn Jagland til ikke å gi Fredsprisen til Liu Xiaobo. Foto: Berit Roald / NTB
AVVISER: Statsminister Jonas Gahr Støre avviser kategorisk at han presset daværende leder av nobelkomiteen Thorbjørn Jagland til ikke å gi Fredsprisen til Liu Xiaobo. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert

Thorbjørn Jagland kom i går med en bokbombe rettet med kirurgisk presisjon mot nyslått statsminister Jonas Gahr Støre.

Jagland er ikke i tvil om at han ble utsatt for press fra daværende utenriksminister Støre om ikke å gi Fredsprisen til Liu Xiaobo da han var leder av Nobelkomiteen.

«Det toppet seg da utenriksminister Jonas Gahr Støre under en mottakelse i Oslo rådhus la armen rundt meg og sa: ‘Dere har vel ikke tenkt å ødelegge vårt forhold til dette store landet?’ Jeg sa ingenting, men reagerte sterkt inni meg», skriver tidligere Ap-statsminister Thorbjørn Jagland i boka «År i fred og ufred».

Avviser press

Støre avviser like kategorisk at han la press på Jagland.

- Man kan ha ulik virkelighetsoppfatning av et møte, men jeg har aldri forsøkt å presse nobelkomiteen. Det avviser jeg. Jeg avviste dette i 2010 og i enhver anledning siden, sier Støre til Dagbladet.

- Men uttrykte du forundring overfor Jagland i forkant av at fredsprisen kunne gå til Liu Xiaobo?

- Jeg svarer på spørsmålet: Jeg har aldri forsøkt å presse nobelkomiteens leder eller noen andre i nobelkomiteen.

BLEMME: Det er ikke alltid så lett å tre inn i rollen som statsminister. Video: Stortinget Vis mer

- Hva legger du i å presse?

- Jeg svarer det jeg nå gjør, det å legge press på komiteen har ingen norsk regjering noe med, og heller ikke virkemidler eller ønske om å gjøre.

- Men kommenterte du den mulige fredsprisen til Liu Xiaobo overfor Jagland i forkant av utdelingen?

- Jeg kommenterer ikke samtalene med Jagland som nå er min partifelle og kollega gjennom mange år. Jeg har møtt ham i mange sammenhenger og diskutert politikk og inntrykk av det vi hører. Men jeg avviser kategorisk at jeg har presset ham, sier Støre, som altså ikke ønsker å gå inn på innholdet i samtalene Jagland trekker fram i boka.

Jagland stemte SV

Støre omtaler Jagland som partikollega, men i den nye boka forteller Jagland at han i 2013 stemte SV. Årsaken var Ap-regjeringens beslutning om å delta i bombingen av Libya.

«Jeg kunne ikke annet (enn å stemme SV). Jeg fortalte det ikke til noen, ikke engang min kone. Jeg ville ikke bidra til at andre gjorde det samme. Ved neste valg vendte jeg tilbake til mitt gamle parti», skriver Jagland i boka.

Han skriver også at han stemte Ap i høstens valg, men på spørsmål fra Dagbladet om han er glad for at Jagland er blitt Ap-velger igjen, svarer Støre følgende:

- Vi har ikke fått svar på hva han stemte, sier Støre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer