Nekter å kommentere motstridende PST-lekkasjer

Statsministeren vil ikke kommentere de mange lekkasjene til pressen i terrorsaken.

HENVISER TIL PST: Statsminister Jens Stoltenberg nekter å kommentere de mange og motstridende PST-lekkasjene i forbindelse med terrorpågripelsene. Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET.
HENVISER TIL PST: Statsminister Jens Stoltenberg nekter å kommentere de mange og motstridende PST-lekkasjene i forbindelse med terrorpågripelsene. Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): De siste dagene har norske medier offentliggjort informasjon om de tre terrorsiktede basert på anonyme kilder. Informasjonen fra de anonyme kildene er til dels motstridende.

VG har skevet flere saker basert på anonyme kilder. Lørdag skrev avisa at uigur-kineseren Mikael Davud (39) oppbevarte materiale til å lage bomber i sin egen leilighet på Ullevål. VG skrev også at PST overvåket leiligheten med skjulte kameraer.

Søndag skrev derimot Aftenposten at bombeingrediensene ikke ble lagret hjemme hos noen av de tre siktede, men på et fjerde sted. Det er dette stedet som skal ha blitt videoovervåket av PST og ikke leiligheten til Davud.

Reagerer Både advokatene til de siktede og opposisjonen på Stortinget reagerer kraftig på lekkasjene.

— Jeg har ikke fått se noen dokumenter i saken, men alt står jo i VG, så det er vel strengt tatt ikke nødvendig, sier Arvid Sjøgren, som forsvarer den 37 år gamle irakeren Shawan Sadek Saeed Bujak, til Aftenposten.

— For det første bør PST holde kjeft, og informere forsvarerne før de informerer pressen. For det andre bør man snarest gå ut og dementere dersom opplysningene som har kommet fram i mediene er feil, sier Carl Konow Rieber-Mohn, som forsvarer den antatte hovedmannen Mikael Davud (39), til NTB.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) avviser at de bevisst har lekket opplysninger om terrorsaken til mediene.

— Vi registrerer at det er mange påstander om etterforskningen ute i mediene nå, men mye av denne informasjonen er rett og slett feil, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST til NTB.

Han vil ikke kommenterer hvilke opplysninger som ikke er korrekte.

— Det blir feil og gå ut med dementier. Hvis vi begynner å kommentere enkeltopplysninger må vi også kommentere andre. Vi forholder oss passive og viser til de opplysningene som ble gitt på pressekonferansen torsdag, sier Hugubakken.

- Har ikke kontroll
Statsminister Jens Stoltenberg vil ikke kommentere lekkasjene.

- Det må PST svare for, sier statsminister Stoltenberg til Dagbladet. Jeg vil ikke kommentere den pågående etterforskningen, sier Stoltenberg til Dagbladet.

Opposisjonen på Stortinget tar lekkasjene alvorlig.

- At det nå lekker fra anonyme kilder, synes jeg er svært underlig. Det gjør ikke noe annet enn å bidra til å skape frykt, sier Fremskrittpartiets formann Siv Jensen til NTB.

Nestleder i Stortingets justiskomité Andre Oktay Dahl (H) mener lekkasjene tyder på at PST ikke har kontroll over situasjonen.

- Jeg har følelsen av at de ikke har helt kontroll over situasjonen, sier Dahl til NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer