Krigen i Ukraina

Nekter å krige for Putin

Russiske soldater hevder at rundt 280 militære skal ha blitt ulovlig fengslet i en kjeller i Luhansk etter at de nektet å delta i krigen.

I KJELLEREN: Dette bildet fra månedsskiftet oktober-november skal vise fengslede russiske soldater i en uoppvarmet kjeller i landsbyen Zavitne Bazhannya i Folkerepublikken Donetsk (DNR). Nå er det levert inn anmeldelse på en liknende sak i Lugansk der hele 280 soldater skal være holdt i en kjeller. Foto: Pavel Tsjikovs/ Telegram.
I KJELLEREN: Dette bildet fra månedsskiftet oktober-november skal vise fengslede russiske soldater i en uoppvarmet kjeller i landsbyen Zavitne Bazhannya i Folkerepublikken Donetsk (DNR). Nå er det levert inn anmeldelse på en liknende sak i Lugansk der hele 280 soldater skal være holdt i en kjeller. Foto: Pavel Tsjikovs/ Telegram. Vis mer
Publisert

Alexander Afonin fra Moskva og Andrey Vasiliev fra Pskov i Nordvest-Russland er to av mange soldater som skal ha signert en kontrakt med det russiske forsvarsdepartementet. Siden august 2022 har de gjort militærtjeneste i en av Moskvas militære avdelinger.

Nå går de til sak mot russiske myndigheter for flere forhold.

De to har sammen med slektningene til tre andre soldater levert inn en anmeldelse til Russlands etterforskningskomité (SKR) om forholdet. Dette opplyser Pavel Tsjikov, jurist og leder av menneskerettighetsgruppen AGORA, ifølge Meduza.

ANMELDER: Pavel Tsjikov i Oslo, jurist og leder av menneskerettighetsgruppen AGORA, som vant Raftoprisen i 2014. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB
ANMELDER: Pavel Tsjikov i Oslo, jurist og leder av menneskerettighetsgruppen AGORA, som vant Raftoprisen i 2014. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB Vis mer

- Umenneskelig forhold

Fra den såkalte spesialoperasjonen på Ukrainas territorium forteller soldatene historier om utilstrekkelig medisinsk og materiell støtte. Som et resultat av dette bestemte de seg for å nekte å delta i krigshandlingene.

I forbindelse med nekten skal de sammen med rundt 280 mobiliserte soldater ha blitt holdt i kjelleren i landsbyen Zaitseve i Folkerepublikken Luhansk (LNR), hvor de skal ha blitt holdt mot sin vilje og uten skikkelig mat under det de beskriver som umenneskelige forhold i to uker. Soldatene hevder at overordnende kommandanter og ansatte ved den militære påtalemyndigheten utøvet psykisk press og trusler mot dem, skriver Tsjikovs innlegg på Telegram-kanalen hans.

- UMENNESKELIG: Russiske militære skal ha blitt holdt fengslet i denne uoppvarmede kjelleren i i landsbyen Zavitne Bazhannya i Folkerepublikken Donetsk (DNR) i forrige måned, Foto: Pavel Tsjikovs Telegram.
- UMENNESKELIG: Russiske militære skal ha blitt holdt fengslet i denne uoppvarmede kjelleren i i landsbyen Zavitne Bazhannya i Folkerepublikken Donetsk (DNR) i forrige måned, Foto: Pavel Tsjikovs Telegram. Vis mer

Fortsatt i kjelleren

Tsjikov forteller at da soldatenes kontrakter utløp, skal de ha bli ført til Rostov-regionen i Russland. Der skal de ha bestemt seg for levere inn en anmeldelse til SKR.

Samtidig skal tre slektninger av andre mobiliserte ha levert inn en anmeldelse til SKR. Disse soldatene skal fortsatt være holdt i kjelleren i landsbyen Zaitseve.

Maktmisbruk, kidnapping og ulovlig fengsling

Tsjikov legger til at soldatene ber om at det opprettes straffesak om maktmisbruk, kidnapping og ulovlig fengsling. De er representert ved advokat Maxim Grebenyuk.

KLAGET: Andmeldelsen til Andrey Vasiliev til SKR hvor han mener det ble begått forbrytelser mot ham. Foto: Pavel Tsjikovs Telegram.
KLAGET: Andmeldelsen til Andrey Vasiliev til SKR hvor han mener det ble begått forbrytelser mot ham. Foto: Pavel Tsjikovs Telegram. Vis mer

- Som i Donetsk

En liknende hendelse skal ha funnet sted i månedsskiftet oktober-november 2022 i landsbyen Zavitne Bazhannya i Folkerepublikken Donetsk (DNR).

Der skal en gruppe på 18 soldater ha blitt nektet å delta i krigshandlingene. De skal ha blitt holdt i en kjeller i to uker i et uoppvarmet rom på 15 kvadratmeter, skriver Tsjikov i innlegget sitt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer