Nekter å kvotere kvinner

Trygve Hegnar (57) fnyser av statsminister Jens Stoltenbergs krav om å kvotere kvinner inn i lederstillinger. Han nekter å gi menn skylda for at det er få kvinnelige ledere i næringslivet. - Kvinner gidder ofte ikke ta lederjobber etter at de har født barn, sier Hegnar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det hjelper altså ikke at statsminister Jens Stoltenberg maser: Trygve Hegnar kommer ikke til å kvotere inn enn eneste kvinne i Kapital eller Hegnar Medias øvrig ledelse.

- Jeg ser etter kvalifikasjoner, ikke kjønn, når jeg ansetter, fastslår den søkkrike meningsmitraljøsa fra Oslo.

Trygve Hegnar har tatt imot oss på sitt romslige kontor i Hegnar Medias hovedkvarter nær Smestad i Oslo. Beina hviler på tung eikeparkett, mens resten av legemet er komfortabelt nedsunket i en gul stol.

Daglig gleder og forarger Hegnar nasjonen med sine ofte omstridte meninger i Finansavisen. Hver 14. dag boltrer han seg i 30-årsjubilanten Kapital. Nå har vi satt kvinnelige ledere på agendaen. Hegnar tror han vet hvorfor så få kvinner er ledere:

- Kvinner prioriterer annerledes. De velger bort karrieren. Da jeg var ung var det dessuten flere menn enn kvinner som tok høyere utdannelse, hvilket også forklarer den skjeve kjønnsfordelingen i dag. Men akkurat det bedrer seg jo hele tida.

Statsminister Jens Stoltenberg rykket i anledning kvinnedagen 8. mars ut med krav til sine statsråder: Ingen menn skal ansettes som ledere hvis det finnes kvalifiserte kvinnelige søkere. Samtidig oppfordret han næringslivsledere til å anstrenge seg mer for å skape likestilling.

Hegnar fnyser av problemstillingen:

- For meg er det knekkende likegyldig om en leder er kvinne eller mann. Her i huset blir det uansett ingen kjønnskvotering verken i den ene eller andre retningen, sier Hegnar, som faktisk ikke har noen grunn til å være tynget av dårlig samvittighet. I Kapital-redaksjonen er hunnkjønn i flertall.

- Og mine beste avdelingsledere er kvinner - ansatt på faglig grunnlag.

Om Stoltenberg

Trygve Hegnar sitter engasjert, men tilbakelent med beina i kors. Han har sluppet oss inn med en bunke spørsmål. Mannen som synes å tilbringe annenhver kveld i ett eller annet debattstudio, skal til pers. Finnes det i det hele tatt noen grense for hva denne mannen kan mene noe om på sparket?

- Du feirer 30-årsjubileum med Kapital. Jens Stoltenberg runder ett år i statsministerstolen. Er du glad han sitter der?

- Jeg har kjemperespekt for Stoltenberg. Jeg vet at han er en god økonom. Synd derfor at den økonomiske politikken går i helt feil retning. Næringspolitikken er svak, og skatte- og avgiftspolitikken ikke mye å skryte av den heller. Men det er en tøft å styre når du ikke har stortingsflertallet i ryggen. Jeg ville ikke byttet med ham.

- Hva med finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen?

- Han kunne jeg byttet med. Han er ikke flink nok, sier Hegnar, og flytter siktet mot landbrukspolitikken. Som han meier ned på under fem minutter:

- Vil landbruksminister Bjarne Håkon Hanssen ha billigere mat, kan han jo bare heve importvernet. Det er ikke verre. Det finnes mange land som har et like sunt, men mye billigere landbruk enn oss. I stedet har vi den paradoksale situasjon at bøndene tjener dårlig på å produsere mat som forbrukerne oppfatter som altfor dyr. Håpløst.

- Løsningen?

- Færre bønder. I dag er det 70000, det bør kuttes ned til 40000. Disse bør satse på nisjeprodukter. På pris kan vi ikke konkurrere med utenlandske produsenter likevel. La dem produsere billigvarene, så kan vi satse på høy kvalitet her hjemme.

- Så det er feil å skylde på Rema-Reitan og Rimi-Hagen?

- Ja. Problemet er landbrukspolitikken. Knapt noe henger på greip.

Om kronprinsbryllupet

Hegnar har mange modellbåter på kontoret sitt. De er vakre og virker beroligende, synes han. Når han virkelig vil slappe av, kan han finne på å sette seg ved bryggekanten og klappe på en av sine fullsize-båter fra 20- 30-tallet. Favorittskuta heter «Grace», som selveste general Rodriguez - Mexicos tidligere statsoverhode - var kaptein på i årene 1945- 46.

- Jeg gjør faktisk det. Sitter på brygga og klapper på båtene, insisterer han.

Kanskje klapper han (på en båt, altså) lørdag 25. august også, når kronprins Haakon gifter seg med Mette-Marit Tjessem Høiby. For han blir definitivt ikke å finne i folkemengden som omkranser Karl Johan når brudeparet paraderer for folket i åpen bil.

- Jeg er null interessert. 16 sider kongestoff i VG og Dagbladet i dagevis. Fyttirakker'n. Jeg skal ikke lese ei linje, garanterer Hegnar, og fortsetter:

- Jeg har fått mye kjeft og vet det høres konservativt og dumt ut, men jeg ønsker meg ikke en kronprins som er akkurat som alle andre. Det må være en viss distanse til de kongelige. De må ha en verdighet folk kan beundre. Hvis ikke skjønner ikke jeg poenget, sier Hegnar, og sukker:

- Det er kanskje litt brutalt å si det, men jeg synes det er sørgelig når faren til vår framtidige dronning står fram i Se og Hør og sier «Jeg er ikke alkoholiker». Jeg bryr meg ikke om hva han er eller ikke er, men han må lære seg å holde kjeft, mener Hegnar.

- Men er det ikke fint at vi har fått en kronprins med meninger?

- Det er jo bare politisk korrekthet hele veien. Totalt uspennende.

- Blir du provosert av at Mette-Marit handler klær for 300000 kroner?

- Herregud! Hun må gjerne handle for 300000 kroner hver dag for min del. Vi er så forbasket puritanske når det gjelder penger og kongehuset her i landet. Vi vil gjerne ha monarki, men det skal helst ikke koste noe. Jeg synes det er helt vanvittig at prinsesse Märta må få hest av Rimi-Hagen og at kongen får seilbåt av skipsrederne.

Om Frp

- Frp...

- Nei, jeg orker ikke mer!

- Av...?

- Av Frp. Jeg orker ikke.

- Men er Carl I. Hagen smart som kvitter seg med verstinger som Vidar Kleppe?

Trygve Hegnar sukker litt oppgitt. Men vi vil ha meninger. Mange meninger. Sterke meninger. Og Hegnar leverer - til slutt:

- I idretten sier man ofte «never change a winning team». Hadde jeg styrt Frp da meningsmålingene tikket over 30 prosent, ville jeg ligget usedvanlig rolig. I stedet blir det et salig leven, og Hagen kvitter seg med dem som har skapt framgangen. Men nå orker jeg altså ikke mer Frp.

Om penger i banken

Hegnars journalister gir nordmenn råd om investeringer i aksjer og fond og sånt. Selv satte han de nesten 700 millionene han tjente på salg av Norwegian Cruise Line-aksjer i banken.

- 7,3 prosent rente, gliser han, vel vitende om at det etter en oppsving første halvår gikk heller dårlig på verdens børser i fjor.

- Jeg var negativ til aksjemarkedet i fjor, og jeg er negativ fortsatt. Sett penga i fast eiendom eller banken i stedet, sier mannen, som av sitt eget blad er rangert som landets 28. rikeste. Formue: To milliarder kroner.

Om oljefondet

- Hva synes du om forvaltningen av oljeformuen?

- Jeg fatter fortsatt ikke hvorfor vi ikke kan bruke 10 milliarder mer på å løse dagens problemer. Det kan vi fint gjøre uten at det ryster økonomien. Norges Bank spår nå en inflasjon på 2,5- 3 prosent. Det er jo ingenting. Jeg skjønner heller ikke dette med å spare til kommende generasjoner. Det er jo alltid en kommende generasjon, sier Hegnar, som ønsker seg en annerledes prioritering. En som løser flere av dagens problemer, noe som i sin tur gjør det letter å fokusere på de som kommer i framtida.

- Bør Statoil privatiseres og staten selge eierandeler i Nordsjøen (SDØE)?

- Nei og nei. Staten har allerede sterke eierinteresser i et privatisert selskap, nemlig Hydro. Jeg ser ikke noe poeng i at også Statoil skal privatiseres. Og jeg ser i hvert fall ikke noen grunn til å selge SDØE-andeler. Her sitter staten på en enorm formue som gir prima avkastning. Hvorfor i all verden skal vi kvitte oss med den? For å kjøpe enda mer aksjer rundt om i verden? Staten selger dessuten bestandig altfor billig, så salg er ingen god løsning for det norske folk.

- Får nordmenn lavere rente i år?

- Mulig den kan falle litt på tampen av året, men det er i tilfelle bare flaks.

- Er ikke sentralbanksjef Svein Gjedrem kjip som ikke kan gi oss litt lavere rente?

- Gjedrem turnerer dette helt riktig.

Om Røkke og Kværner

- Hvem vinner maktkampen om Kværner?

- Kjell Inge Røkke.

- Sikker?

- Ja, dette tror jeg er avgjort for lenge siden. Dessuten har jeg ikke sans for ledere som motarbeider sine eiere, sånn som Kværner-sjef Kjell Almskog gjør nå. Det er ikke oppskriften på suksess.

- Men er Røkkes plan om fusjon med sitt eget Aker Maritime bedre enn Almskogs visjon om å la Kværner vokse på egne bein?

- Vet ikke. Men maktkampen vinner Røkke. Han har investert milliarder i Kværner-aksjer. De kommer han til å stemme for, og Almskog kommer til å gå av.

Om de beste sjefene

- Hvem er Norges beste næringslivsleder?

Hegnar tar faktisk betenkningstid. Sikkert fire-fem sekunder. Så sier han:

- Jens P. Heyerdahl. Det han har gjort med Orkla er formidabelt. Han har vært framsynt og vist en imponerende evne til å manøvrere seg i det offentlige liv. Litt like er vi også. Både Heyerdahl og jeg er langsiktige - og begge hater å selge.

- Dumt for Orkla at han skal gå av?

- Nei, egentlig ikke. Når man leder et industrikonglomerat som Orkla i flere tiår er det alltid en fare for at man ender opp som sjuende far i huset. Noen nye investorer har da også følt at han har fått et for sterkt eierforhold til konsernet. Men han har etablert en kultur som nok blir videreført av Finn Jebsen.

Om høydehus

Og nå sport: Trygve Hegnar har vært sportsjournalist i Dagbladet og NTB, og er tidligere landslagsspiller i håndball. Han ble Norges toppscorer i VM i 1964.

- Mye høydehustrening på den tida?

- Vi hadde ikke sånt. Men jeg klarer ikke å hisse meg opp over at de driver med det i dag. Så lenge idretten er blitt en underholdningsindustri ledet av penger, vil det alltid være en eller annen form for manipulering.

- Noen mener at høydehus bør ligge i høyden?

- Jeg ser poenget. Samtidig er jeg ikke sikker på at det er mer rettferdig at bare de som har råd til å bo på 4000 meter skal få dra nytte av høydetrening.

Om «Big Brother»

Etter 90 minutter begynner det å røyne på. Vi har vært innom 21 temaer. Men mannen i den gule stolen er fortsatt stinn av energi. Rett før tida er ute, fyrer vi av en siste spørsmålsfinte.

- Liker du «Big Brother»?

- Nei, det er så absurd at jeg ikke kan kommentere det. Har ikke sett på. Det ekskluderer meg fra å kommentere, men det får så være. Jeg har annet å bruke tida på, sier Hegnar, mens vi puster lettet ut over å ha fått bekreftelsen:

Selv Hegnar har ikke ammunisjon til å angripe ethvert tema.

<B>KJØNN OG LEDERE:</B> - Det er kvinners egne prioriteringer som gjør at det er få av dem i topplederstillinger, sier Hegnar, som ser etter kvalifikasjoner - ikke kjønn - når han ansetter.