Nekter å la oljesølet påvirke oljeleting i Nord-Norge

Miljøvernminister Erik Solheim nekter å blande kritikken rundt oljeletingen i Lofoten og Vesterålen i inn i oljekatastrofen i Langesund.

FYSJ, DA: Ministrene forsøker å tørke vekk oljesøl fra hendene. De to lover å rydde opp, men nekter å la oljesølet påvirke oljeletingsspørsmålet i Nord-Norge. Foto: Per Flåthe
FYSJ, DA: Ministrene forsøker å tørke vekk oljesøl fra hendene. De to lover å rydde opp, men nekter å la oljesølet påvirke oljeletingsspørsmålet i Nord-Norge. Foto: Per FlåtheVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(LANGESUND/Dagbladet): -Det er ikke riktig, midt opp i dette, å gjøre norsk innerikspolitikk av saken, sier miljøvernminister Erik Solheim til Dagbladet.

Solheim vil ikke la oljesølet i Langesund få bæring på problemstillingene rundt oljeleting i Lofoten og Vesterålen.

Han gjentok imidlertid både seg selv og det fiskeriminister Helga Pedersen sa om oljesølet i Langesund, nemlig at kysten fra Mølen i Vestfold til Kragerø i Telemark skal renses, uansett hvor mye det koster.

Hva kostnader for fjerning av skipet angår, forteller de at det tilhører et av Kinas største rederier, og at de har fått forsikringer om at det står seriøse krefter bak, som ønsker å rydde opp. Det kjente nederlandske bergingsselskapet Smith er koblet inn.

Representanter har allerede vært på havaristen for å se på mulighetene for å tømme tanker for gjenværende olje, og senere finne måter å fjerne skroget på.

Helga forsiktig
Også Fiskeri- og kystminister Helga Pedersen var forsiktig med å trekke paralleller mellom oljesølet i Langesund og skrekkscenariene oljemotstanderne har kommet med om farene som lurer hvis oljeleting i de sårbare områdene lags kysten av Nord-Norge.

-Da må vi ha en beredskap som tar høyde for dette, uttalte Pedersen.

I går var ministrene på befaring i Langesund og ute på havaristen, som natt til fredag gikk på grunn på Såstein, etter at ankerfestet sviktet.
Begge gikk sammen til oljesølet og var ikke redde for å stikke fingrene i griseriet. De fikk hjelp til å vaske seg etterpå av Ana Lopez Taylor, lokalpolitiker i Bamble fra partiet Rødt.

DREV MOT LAND: Ministrene tok sølet, som har nådd helt inn til land og rammet både flora og fauna, i nærmere øyesyn. Foto: Per Flåthe
DREV MOT LAND: Ministrene tok sølet, som har nådd helt inn til land og rammet både flora og fauna, i nærmere øyesyn. Foto: Per Flåthe Vis mer

-Sorgens dag
Både Helga Pedersen og Erik Solheim virket svært opprørte over det de fikk se,

-Dette er en sorgens dag, sa Solheim.

Begge benyttet anledningen til å informere om at det pågår arbeid som tar sikte på å redusere farene ved både skipsfart og oljearbeid.

Blant annet ble det vist til at det innen neste sommer skal foreligge et oppdatert risikobilde for kysten av Norge. Dette bildet skal legges til grunn for bedre beredskapsplaner, mer teknisk utstyr og klarere seilingsregler.

Etter besøket i Krogshavn, der ministrene fikk se oljerydding på nært hold, ble de tatt med på en tur ut mot havaristen, M/S Full City.

LOVER Å RYDDE OPP: Ministrene i samtale med WWFs Rasmus Hansson. Foto: Per Flåthe
LOVER Å RYDDE OPP: Ministrene i samtale med WWFs Rasmus Hansson. Foto: Per Flåthe Vis mer