Nekter å la seg intervjue

Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen har oppfordret folk å spise mer fisk - uten å nevne grensa på to laksemåltider i uka. Nå vil hun ikke snakke med pressen.

OVERLATER SAKEN TIL HELSEMYNDIGHETENE: Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen, som selv er aktiv i å markedsføre laks overfor forbrukerne. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet.
OVERLATER SAKEN TIL HELSEMYNDIGHETENE: Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen, som selv er aktiv i å markedsføre laks overfor forbrukerne. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet avslører i dag at den fremste autoriteten på feltet, Vitenskapskomiteen for mattrygghet, i 2006 advarte mot å spise mer enn to måltider fet fisk i uka. Dette rådet er ikke gjengitt i norske helsemyndigheters offisielle kostholdsråd, og er ikke blitt nevnt i ukas laksedebatt av verken helsemyndighetene, fiskeforskere, fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen eller helseminister Jonas Gahr Støre.

Helsedirektoratet innrømmer overfor Dagbladet i dag at de ikke vet om folk flest kjenner til advarselen, som spesielt gjelder kvinner i fertil alder.

Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen har ved flere anledninger de siste årene anbefalt folk om å spise mer fisk og mer laks, uten å nevne taket på to laksemåltider hver uke. Nå vil ikke stille til intervju og svare på hvorvidt hun har kjent til advarselen i Vitenskapskomiteens rapport og hvorfor hun ikke har formidlet forbeholdet tidligere.

Fiskeriministerens kommunikasjonssjef Ingrid Dåsnes sier at kostholdsråd ligger under Helsedepartementet, og at ministeren til enhver tid forholder seg til disse.

- Jeg støtter meg på helsemyndighetenes kostholdsråd, er kommentaren hun videreformidler fra fiskeriministeren.

Ingen medier får intervju med fiskeriministeren i dag, opplyser kommunikasjonssjefen. Departementet viser til helsemyndighetene, som er ansvarlige for kostholdsrådene.

Helsedirekretoratet svarer Dagbladet i dag at de fleste spiser mindre enn to måltider fisk i uka, og at det viktigste er å få forbruket opp. De har vært redde for å skremme folk fra å spise fisk. Miljøgifteksperter som Dagbladet har snakket med, mener det er uheldig at folk ikke har fått fullstendig informasjon, slik at de kan gjøre egne valg.

Les hele reportasjen i dagens papirutgave eller i Dagbladet Pluss (abonnement):
Eksperter advarte kvinner mot å spise mer enn to måltider fet fisk i uka - myndighetene droppet rådet fordi de ikke ville skremme forbrukerne.