Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bøhler og Sveaas klager på kommunens vedtak

Nekter å la seg jage fra Frogner-hage

Investorduo krevde 70 millioner for Frogner-tomt, men kommunen ville kun betale en symbolsk sum. Så ble tomten ekspropriert.

EKSPROPRIERT: Investor Christen Sveaas sitter som medeier i tomten via 50 prosent av aksjene i Gyldenløve 15. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
EKSPROPRIERT: Investor Christen Sveaas sitter som medeier i tomten via 50 prosent av aksjene i Gyldenløve 15. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Kapital): Frogner får ingen bydelspark med det aller første, selv om byrådet nylig vedtok å ekspropriere en frodig tomt i Gyldenløves gate 15 i Oslo, skriver Kapital.

Eiendomsutvikler Erik Bøhler og investor Christen Sveaas har helt siden de i 2004 kjøpte tomten for 8,35 millioner kroner, gått med planer om å bygge dyre leiligheter. De gikk imidlertid på en stjernesmell da kommunen i fjor omregulerte den snaut ett mål store tomten deres til park.

Nylig besluttet også byrådet ifølge magasinet å ekspropriere eiendommen, etter at Eiendoms- og byfornyelsesetaten (EBY) ikke hadde lykkes i å komme til enighet med Bøhler og Sveaas om en «minnelig avtale».

Jobber med klagen

Ifølge Kapital vedtok byrådet i tråd med dette å søke Fylkesmannen i Oslo og Akershus om såkalt forhåndstiltredelse, det vil si adgang til å ta i bruk eiendommen før ekspropriasjonserstatningen er fastsatt av tingretten. Bøhler og Sveaas har imidlertid ingen planer om å la kommunen ta over tomten uten kamp.

- Vi vil påklage ekspropriasjonsvedtaket, og er i ferd med å skrive klagen. Vi kommer også til å bestride at det er hjemmel for forhåndstiltredelse, sier managing partner Morten Goller i Wiersholm, som representerer duoens felleseide aksjeselskap Gyldenløve 15, til magasinet.

- Når det gjelder tidsperspektivet for når parken kan stå ferdig, er det svært vanskelig å si noe om, da blant annet saksbehandlingstid, klagefrister og eventuell klagebehandling vil innvirke på fremdriften, sier kommunikasjonssjef Lena Nesset i Eiendoms- og byfornyelsesetaten til Kapital.

VIL LAGE PARK: Oslo kommune har ekspropriert Gyldenløves gate 15. Foto: Gard Setsaas / Finansavisen
VIL LAGE PARK: Oslo kommune har ekspropriert Gyldenløves gate 15. Foto: Gard Setsaas / Finansavisen Vis mer

Symbolsk sum

Bøhler og Sveaas har ifølge Kapital tidligere krevd rundt 70 millioner kroner for tomten, mens kommunen tilbød en symbolsk sum på 60.000 kroner. De begrunnet dette med at den hadde tilnærmet ingen verdi for eierne all den tid eiendommen i fjor ble regulert til offentlig park.

Gyldenløve 15 tok på sin side ut søksmål mot Oslo kommune i fjor med krav om erstatning, som følge av omreguleringen.

Saken var berammet til april 2018, men etter anmodning fra saksøkeren, ble partene i mars enige om å stanse saken i ett år.

Ifølge Kapital hører det med til historien at Bøhler og Sveaas tok en sjanse da tomten ble anskaffet. Den hadde da vært regulert til byggeområde for boliger siden 1977, men var sammen med området rundt Arno Bergs plass oppført på Byantikvarens gule liste for verneverdige bygg og anlegg

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media