Saudiere startet opposisjonsparti i utlandet:

- Nekter å la seg kneble

Det kreves mot og en saftig dose fryktløshet om du vil stifte et politisk parti hvis du kommer fra Saudi-Arabia.

ELSKET OG HATET: Saudi-Arabias sterke mann og kronprins, Mohammed bin Salman, er elsket, hatet og fryktet. Her er det folk i Tunis i Tunisia som protesterer. Foto: REUTERS / NTB
ELSKET OG HATET: Saudi-Arabias sterke mann og kronprins, Mohammed bin Salman, er elsket, hatet og fryktet. Her er det folk i Tunis i Tunisia som protesterer. Foto: REUTERS / NTB Vis mer
Publisert
moske grafikk pengesedler

Skjult støtte fra autoritære stater

Les alle sakene her

På Saudi-Arabias nasjonaldag, 23. september i år, fikk landet sitt eneste politiske parti, The National Assembly party (NAAS). Partiet er ikke det første i landets historie, men:

- De få som har prøvd seg, sitter i fengsel, sier Madawi al-Rasheed, én av partigrunnleggerne i NAAS, til Dagbladet.

- Liv med trusler

Siden september har Rashid og med-parti-grunnlegger Abdullah Alaoudh blitt truet på livet en rekke ganger.

– Jeg har allerede krysset den røde linja mange ganger og tenker ikke lenger på frykt. De vil at vi skal leve i frykt, så jeg kan ikke la dem få meg redd. Da vil de lykkes, sier Alaoudh til Dagbladet.

Han har fått med seg Saudi-avsløringene i Dagbladet den siste tida.

– At Saudi-Arabia går etter folk som kritiserer dem over hele verden, i Canada, Qatar, USA, Tyrkia og Europa er jo noe alle vet. Men jeg er overrasket over alle detaljene som er kommet ut. Det er viktig at verden skjønner hva som skjer. Hvor ille det er, sier han og fortsetter:

– Mitt råd til norsk regjering og andre, er å ikke høre på de saudiske lederne, som er forbrytere. Ha kontakt med verdens beste saudi-historiker, Madawi al-Rashid, saudiske opposisjonelle og det saudiske folket.

Dagbladet har forsøkt å komme i kontakt med saudiarabiske myndigheter for imøtegåelse av kritikken og påstandene fra NAAS, men har ikke lyktes med det.

Alaoudh viser videre til USA, og de fire siste åra med Donald Trump som president:

– Mange hadde et dårlig forhold til Trump, men skjønte at USA og institusjonene fungerte likevel. I dag er hele Midtøsten styrt av ikke-demokratiske regjeringer, men hør på folket, som vil være her for evig. Sønnen av kongen (Mohammed bin Salman, journ.anm.) og andre ledere er her på lånt tid. Folket seirer til slutt, sier han.

– Alt blir verre

Partigrunnlegger, professor og forfatter al-Rasheed lever i eksil. Det gjør også de andre saudiaraberne som er med å stifte opposisjonspartiet NAAS.

– Undertrykkingen og forfølgelsen i Saudi-Arabia har aldri vært verre. Den øker også stadig, og det er umulig å gjøre motstand. Derfor starter vi dette partiet, for på en fredelig måte bekjempe volden og undertrykkelsen, sier al-Rasheed til Dagbladet.

Spesielt ille er situasjonen blitt siste fem åra, under kronprins Mohammad bin Salmans ledelse.

– Vi har blitt bombardert med trusler siden partiet ble startet. Om at vi bør halshogges. Det er likevel ikke oss, men de som er igjen i Saudi-Arabia som betaler den virkelige prisen, sier al-Rasheed.

MANGE TRUSLER: Madawi al-Rasheed står bak det nye saudiske partiet NAAP, har skrevet en rekke bøker om Saudi-Arabia og er professor ved London School of Economics. - Det er langt fra første gang at regimet er etter meg, men jeg prøver å leve som vanlig. Husk at de som bor i Saudi-Arabia er de som lider, sier hun. Foto: Privat
MANGE TRUSLER: Madawi al-Rasheed står bak det nye saudiske partiet NAAP, har skrevet en rekke bøker om Saudi-Arabia og er professor ved London School of Economics. - Det er langt fra første gang at regimet er etter meg, men jeg prøver å leve som vanlig. Husk at de som bor i Saudi-Arabia er de som lider, sier hun. Foto: Privat Vis mer

– Sverd-hersker

«To år etter det brutale drapet på Jamal Khashoggi, fortsetter kronprins Mohammed bin Salman å herske med sverdet. Fra fengslingene av aktivister, feminister og intellektuelle i Saudi-Arabia, til den grusomme fem år lange saudi-krigen i Jemen … Regimet slipper fremdeles unna med drap», skrev hun og medgrunnleggeren Abdullah Alaoudh i Washington Post i høst.

– I dag er situasjonen blitt sånn at du som kvinne kan kjøre bil, men om du sier ett kritisk ord, er det bare å kjøre rett til fengsel. Du har ingen rettigheter. Norge og andre land bør støtte det saudiske sivilsamfunnet, heller enn å støtte regimet, sier hun og fortsetter:

– Det saudiske folket betaler en høy pris. Nå er situasjonen så ille at du går rett i fengsel om du er kritisk til en skattlegging eller skriver et dikt der du støtter den palestinske saken. Saudi-Arabia kveler innbyggerne, sier hun.

Mot kollaps

I forbindelse med den arabiske våren var det mange som hadde et stille håp om demokrati og endring. Også i Saudi-Arabia, der landets innbyggere var svært aktive på Twitter. For en kort periode var Twitter og sosiale medier som «et saudisk parlament».

– Men i dag er alle saudiere fullstendig kneblet. Twitter og sosiale medier er fylt opp med roboter som sender trusler og som gir ut propaganda fra regimet, sier al-Rasheed.

Skjult støtte fra autoritære stater

Kryptert tips
moske grafikk pengesedler

Målet for NAAS-partiet er å representere alle folkegrupper i Saudi-Arabia.

«Vi åpner opp armene til alle saudiske borgere, inkludert forretningsledere og medlemmer av kongefamilien. Vi må jobbe sammen for å redde det saudiske samfunnet fra å kollapse», skriver de to.

Dødsstraff

Medgrunnlegger Abdullah Alaoudh er sønnen til den fengslede religiøse lærde Salman Alodah, som i 2017 ble dømt til dødsstraff. Den religiøse Alodah har over 13 millioner følgere på Twitter og er kjent for sin moderate versjon av islam, samt et ønske om demokrati.

– Jeg har ikke hatt kontakt med min far siden han ble fengslet, og er veldig bekymret for ham. Nitten personer i min familie har reiseforbud fra Saudi-Arabia, sier han og fortsetter:

– Mohammad bin Salman er uforutsigbar og gal, og om han får fortsette som han gjør, kan det bli borgerkrig og kaos. Ikke bare i Saudi, men i regionen. Verden er nødt til å reagere, sier han.

DEN GANG DA: Her er Abdullah Aloudah (t.v) sammen med faren sin, Salman Alodah, i 2016. Året etter ble faren fengslet etter å ha bedt saudiske og qatariske myndigheter om å forsone seg med hverandre. Nå risikerer han dødsstraff. Foto: Privat
DEN GANG DA: Her er Abdullah Aloudah (t.v) sammen med faren sin, Salman Alodah, i 2016. Året etter ble faren fengslet etter å ha bedt saudiske og qatariske myndigheter om å forsone seg med hverandre. Nå risikerer han dødsstraff. Foto: Privat Vis mer

– Kan ikke være redd

Alaoudh bor i USA, og jobber ved The George Washington University. Han leder også organisasjonen som Khashoggi grunnla like før han ble drept, DAWN (Democracy for the Arab World Now).

Han og Khashoggi var gode venner og kolleger som jobbet for et mer demokratisk Saudi-Arabia. Frykter han nå samme skjebne som sin venn?

– En kan ikke gå rundt å være redd. Nå må vi saudiere som kan, stå opp og fortelle hva som skjer, gjentar han.

Saudi-Arabia er blant verdens aller verste land når det gjelder demokratisk styresett. Landet deler 159.-plassen sammen med Tadsjikistan på The Economist sin demokrati-indeks for i fjor, bare etterfulgt av noen få land, som krigsherjede Syria, Kongo og Nord-Korea.

– Min beskjed til norske myndigheter og det norske folk er at Mohammad bin Salman (MBS) var mannen bak det bestialske drapet på Khashoggi. Det sier i grunnen alt, sier han og fortsetter:

– Et demokratisk land som Norge må støtte det saudiske folket og oss i kampen mot MBS. Ikke selg dem militært utstyr. Krev konkrete ting, som at de må løslate fangene, som en start, sier han.

Dagbladet har sendt innholdet i denne saken til det saudiarabiske utenriksdepartementet i Riyadh, og har i lengre tid forsøkt å få kontakt med saudiarabiske myndigheter for å få kommentarer til flere av sakene Dagbladet har skrevet om Saudi-Arabia den siste tida.

Ingen offisielle myndigheter i Riyadh besvart Dagbladets henvendelser.

Fem offentlige tjenestemenn ble dømt til døden for drapet på Khashoggi i Saudi-Arabia i 2019. Dødsdommene er seinere opphevet, og straffene er redusert. Mohammed bin Salman har i flere intervjuer benektet at han beordret drapet, men har beklaget det han kaller en feil.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer