EGEN POLITIKK: Frp-leder Siv Jensen har sammenlignet KrFs opptreden i Stortinget med knivstikking, men parlamentarisk nestleder Hans Fredrik Grøvan sier KrF vil fortsette å stemme for det partiet er for. Foto: Anita Arntzen
EGEN POLITIKK: Frp-leder Siv Jensen har sammenlignet KrFs opptreden i Stortinget med knivstikking, men parlamentarisk nestleder Hans Fredrik Grøvan sier KrF vil fortsette å stemme for det partiet er for. Foto: Anita ArntzenVis mer

KrF avviste mistillit, men utelukker ikke nye taxfree-finter

Nekter å la seg presse av Siv

Frp-leder Siv Jensen sier KrF har valgt side og ber partiet oppføre seg deretter. Men de rødgrønne vil gjerne lokke partiet utpå igjen.

Dagbladet kjenner til at det i opposisjonen letes med lys og lykte etter representantforslag som KrF kan komme til å støtte - før partiet går i regjering. Men nye taxfree-finter vil virkelig kunne sette fyr på forholdet til Frp.

- Dette går på tilliten løs. Samarbeid handler om tillit og respekt, og målet kan jo ikke være at man skal ramme de man samarbeider med, sa Frp-leder Siv Jensen til Dagbladet i går.

Ikke mistillit

Mange i regjeringspartiene holdt nok pusten da KrFs parlamentariske nestleder Hans Fredrik Grøvan i Stortinget torsdag skulle klargjøre om partiet gikk inn for å uttrykke mistillit til regjeringen i forbindelse med Riksrevisjonens knusende rapport om objektsikring.

Det gjorde KrF ikke, selv om kritikken fra forrige runde ble skjerpet og partiet krever at Erna Solberg kommer til Stortinget og bøyer nakken. Men dette innebærer ikke nødvendigvis at KrF legger Siv Jensens formaninger til grunn for egen oppførsel framover.

Egen politikk

Grøvan utelukker ikke at KrF kan komme til å stemme sammen med opposisjonen på nytt.

- Det vil avhenge av hvilken sak det er. Vi skal være forutsigbare i det vi gjør og ikke lage noen overraskelser. Men vi skal stemme for det vi er for, og mot det vi er mot. Det vil vi gjøre fram til det eventuelt oppstår en ny parlamentarisk situasjon, sier han.

Partileder Knut Arild Hareide lover at KrF skal gjøre hva partiet kan for at regjeringsforhandlingene skal lykkes og har tilsvarende oppfordring til Frp:

- Jeg har tro på at vår forhandlingsdelegasjon vil sikre gode politiske gjennomslag. Og det er mitt ønske at de skal lykkes. Jeg håper Siv Jensen framover kan bidra konstruktivt til det.

Knivstikking

Tiden etter KrFs veivalg, har ikke akkurat vært preget av forbrødring mellom to mulige regjeringspartnere. Da KrF under innspurten av forhandlingene om statsbudsjettet for 2019 regelrett nullet ut Frp's taxfree-seier fra 2014, ble det full skjæring.

Det var bare så vidt at budsjettavtalen ikke ble avvist av Frp's stortingsgruppe, som møtte stor forståelse hos partileder Siv Jensen.

- Samarbeid er ikke å stikke kniver i hverandre, sa hun.