Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nekter å legge ned våpnene

TIRANA (Dagbladet): Kosovos frigjøringshær UCK vil ikke la seg avvæpne ennå, tross fredsavtalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed utfordrer UCK avtalen som Jugoslavias president Slobodan Milosevic har skrevet under på.

UCK-talsmann Jakup Krasniqi unngikk å svare direkte på spørsmålet i går. Men på spørsmål om avvæpning av den 30000 mann sterke hæren svarte han slik:

- Vi kan ikke snakke om avvæpning før den serbiske terroren i Kosovo er slutt. Terroren fortsetter, og vi kan ikke snakke om avvæpning før alle serbiske soldater er ute av Kosovo.

Sikkerhet

Men Krasniqi nøyde seg ikke med å være uklar når det gjelder tidspunktet for avvæpning.

- Albanerne i Kosovo vil ha en hær som gir dem sikkerhet i framtida, slo han fast.

Dermed antyder Krasniqi at UCK går tilbake på Rambouillet-avtalen som den kosovoalbanske delegasjonen til fredsforhandlingene i Paris i midten av mars skrev under på. I dette dokumentet forplikter UCK seg til å avvæpne hæren hvis man får en fredsavtale som garanterer at den jugoslaviske hæren trekker seg ut av Kosovo.

Positiv

Men bortsett fra den delen av fredsavtalen som mest direkte omhandler UCK er Krasniqi svært positiv til dokumentet fra Beograd, som ble kjent torsdag.

- Jeg er fornøyd med at Beograd aksepterer de fem hovedpunktene i avtalen. Hvis det blir slik at den internasjonale fredsstyrken får en enhetlig ledelse, og det er NATO, slik det er sagt, så er det en god avtale for oss. De russiske styrkene må være under NATO-kontroll, sa Krasniqi.

UCK-talsmannen sa at selv om geriljaen nå slåss mot serbiske styrker på mange frontavsnitt, så vil de ikke skyte på serbere som trekker seg ut av Kosovo.

UCKs provisoriske regjering er den klart ledende politiske kraften i Kosovo hvis og når serberne trekker seg ut. Krasniqi brukte pressekonferansen i går til å rose demokratiske idealer, men viste liten forståelse for at politiske konkurrenter skal få viktige posisjoner i Kosovo.

LDK

Han understreket at tre ministerposter i den provisoriske regjeringen er satt av til medlemmer av LDK, partiet til pasifisten og den valgte presidenten Ibrahim Rugova.

Men han la til:

- Mange i LDK har ikke kjempet mot serberne, men for sine egne politiske posisjoner.