HOLDES FANGET: Til tross for at Zimbabwisk høyesterett har beordret frigivelsen av Jestina Mukoko (i rødt og blått), nekter regime å slippe menneskerettighetsaktivisten. Foto: AP
HOLDES FANGET: Til tross for at Zimbabwisk høyesterett har beordret frigivelsen av Jestina Mukoko (i rødt og blått), nekter regime å slippe menneskerettighetsaktivisten. Foto: APVis mer

Nekter å løslate ledende Zimbabwe-aktivist

Jestina Mukoko forblir fengslet til tross for at høyesterett har beordret løslatelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regimet i Zimbabwe nekter å frigi den ledende menneskerettsaktivisten Jestina Mukoko, til tross for at landets høyesterett har gitt ordre om at hun skal løslates. Mukoko anklages for planer om statskupp.

Hun er en av til sammen 32 aktivister som sitter fengslet på mistanke om at de vil forsøke å styrte president Robert Mugabe, men som høyesterett vil sette fri, skrev Harare-avisen The Herald lørdag. Politiet bekreftet at de 32 foreløpig ikke vil bli løslatt.

- Vi har fått beskjed fra riksadvokatens kontor om at de har mottatt en anke mot ordren om løslatelse. De vil bli holdt fengslet til ankesakene deres er behandlet, sa politiets sjeftalsmann Wayne Bvudzijena ifølge The Herald.

En talsmann for Morgan Tsvangirai sa lørdag at den zimbabwiske opposisjonslederen har fått utstedt nytt pass. - Jeg kan bekrefte at herr Tsvangirai fikk overlevert passet første juledag, sa den ikke navngitte talsmannen til nyhetsbyrået AFP.

Striden om Tsvangirais pass har vært ett av spørsmålene som truet med å velte forhandlinger om en deling av makten i Zimbabwe. Morgan Tsvangirai er utpekt til å bli sjef for en ny regjering i landet.

(NTB)

 

KOMPLOTT: Regimet hevder Mukoko og 32 andre aktivister planla statskupp. Foto: Scanpix
KOMPLOTT: Regimet hevder Mukoko og 32 andre aktivister planla statskupp. Foto: Scanpix Vis mer