Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nekter å lytte til advarsler

Regjeringen bes utsette åpningen av nye oljefelt, men olje- og energiminister Tord Lien (Frp) gjøre det stikk motsatte.

OLJEIVRIG: Et bredt sammensatt utvalg ber om en oppbremsing i oljesektoren av hensyn til norsk økonomi. Olje- og energiminister Tord Lien, her på besøk på Ekofisk, mener han vet bedre, og avfeier advarslene. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
OLJEIVRIG: Et bredt sammensatt utvalg ber om en oppbremsing i oljesektoren av hensyn til norsk økonomi. Olje- og energiminister Tord Lien, her på besøk på Ekofisk, mener han vet bedre, og avfeier advarslene. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens Holdenutvalget ber politikerne utsette åpningen av nye oljefelt og gi ut færre letelisenser, vil olje- og energiminister Tord Lien (Frp) gjøre det stikk motsatte.

- Du skal ikke være en veldig dyktig samfunnsøkonom for å se at jevn aktivitet i oljesektoren er det som skaper best samfunnsøkonomi og best utnyttelse av ressursene, sier Lien til Klassekampen.

Holdenutvalget som har bestått av økonomer fra NHO, LO og en rekke andre mektige aktører i norsk økonomi og arbeidsliv, leverte sin rapport om lønnsdannelse og makroøkonomiske utfordringer til regjeringen i forrige uke.

Utvalget mener norsk økonomi har godt av en oppbremsing i oljesektoren.

Da vil vi unngå en bratt nedgang i oljeaktiviteten når oljen tar slutt, samtidig som norsk økonomi ikke blir like hardt rammet om oljeprisen faller. Utvalget tror etterspørselen fra petroleumsvirksomheten vil falle allerede i 2016, og mener det vil være ønskelig om noe av toppen de nærmeste årene skyves noe ut i tid.

Olje- og energiministeren er uenig.

- Vi vet at det neste år vil bli ganske store investeringer i Norge, og de påfølgende to-tre årene også. Så vet vi også at om vi skal opprettholde det jevne nivået også årene etter det, betyr det at vi er nødt til å føre en ekstra offensiv politikk, sier Frp-statsråden.

- Det er enorme mengder olje og gass på norsk sokkel. Å framstille norsk sokkel som en solnedgangsaffære er et premiss jeg ikke er villig til å kjøpe, sier han.

(NTB)