Nekter å møte eks-mannen i retten

Det 36 år gamle kvinnen som ble alvorlig skadd da bilen hennes eksploderte på Åssiden i Drammen i fjor, nekter å la eks-mannen være til stede når hun skal vitne i retten i morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under aktors presentasjon av sakens gjennomføring, kom det i dag fram at tiltaltes tidligere ektefelle ikke ville vitne mot 41-åringen med mindre han befant seg utenfor rettssalen.

Eks-mannen står tiltalt for å ha forsøkt å drepe kvinnen med en hjemmelaget bombe av dynamitt og bensin som han rigget til i bilen hennes. Den eksploderte da kvinnen skulle til å åpne bildøren tidlig på morgenen den 23. januar i fjor.

- Utenkelig

- Hun er medtatt etter det som skjedde og får fremdeles behandling for skadene hun ble påført. Hun ønsker ikke å se eks-mannen igjen og derfor ba hun om at han ikke skal være til stede under hennes vitnemål onsdag, sier kvinnens bistandsadvokat Britt Engebakken til NTB etter tirsdagens rettsforhandlinger.

Foruten tiltalen om drapsforsøk er mannen også tiltalt for overtredelse av mordbrannparagrafen i straffeloven og for ulovlig ha vært i besittelse av sprengstoff. Han er dessuten også tiltalt for brudd på besøksforbudet mot den tidligere ektefellen og for dokumentforfalskning.

- Jeg synes veldig synd på min eks-kone. Men jeg har aldri gjort noe sånt mot henne. Det er helt utenkelig når der gjelder meg, var svaret den tiltalte 41-åringen ga på spørsmålet om hva han tenkte om eksplosjonen i Åssiden den 23. januar i fjor.

Bestrider dynamittkjøp

Sentralt i saken står et påstått dynamittkjøp. To vitner har meldt seg for politiet og sagt at de henholdsvis har formidlet kontakt og solgt dynamitt til 41-åringen. Gjennom sitt arbeid i selskapet Bane Energi arbeidet den tiltalte tett opp mot anleggsbransjen og skal angivelig ha etterspurt dynamitt fordi han sa han skulle gjøre noe mindre arbeid på hytta i Rennebu.

Ifølge vitnene og aktor, statsadvokat Pål S. Berg skal han ha hentet dynamitten i Nesbyen drøyt tre uker før eksplosjonen, i romjula 2002. 41-nekter imidlertid for at han på noe tidspunkt har snakket om å kjøpe dynamitt, langt mindre gjort det.

- Du insinuerer at jeg har vært i Nesbyen for å hente sprengstoff, men det har jeg ikke. Jeg har aldri vært i Nesbyen for å hente sprengstoff, svarte den tiltalte på spørsmål fra aktor.

Komplott

Tilsynelatende rolig og ved godt mot motsatte ikke 41-åringen seg å forklare seg for Drammen tingrett. Velkledd møtte mannen i retten og ga uttrykk for at det skulle bli fint å få tatt et oppgjør med saken. Både overfor retten og pressekorpset som dekker saken, mente han seg utsatt for et komplott og tok helt avstand fra eksplosjonen som nesten tok livet av hans eks-kone.

Han vedgikk at forholdet mellom de tidligere ektefellene hadde vært turbulent i perioder, men påpekte at det også hadde vært gode dager i ekteskapet. Fra de ble sammen i 1994 og giftet seg i 1995, beskrev den tiltalte et forhold preget av konflikter og utroskap. Også han selv måtte motvillig bekrefte at han vært sammen med andre kvinner, men gjorde et poeng av at det var i perioder ekteparet levde atskilt fra hverandre

Kort tid før eksplosjonen, en måned før jul i 2002, hadde han kastet eks-kona ut av leiligheten - ifølge ham selv for godt. For retten forklarte han å ha funnet ektefellen sammen med en annen mann da han kom hjem fra jakt. Etter å ha kastet kvinnen ut følte han seg ferdig med forholdet for godt.

(NTB)

BOMBE: Bildet viser teknikere fra Kripos som foretok undersøkelser etter at bomben eksploderte i januar i fjor.