Nekter å møte Røkke i retten

Den svenske fartøyinspektøren Claes Pallin nekter å sitte på samme tiltalebenk som Kjell Inge Røkke i en norsk rettssal, selv om begge er tiltalt for korrupsjon i samme sak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etterforskningen mot Kjell Inge Røkke er for lengst avsluttet. Ifølge tiltalen skal Pallin i mai 2001 mot betaling ha utstedt fritidsskippersertifikater til Kjell Inge Røkke, hans assistent John Inge Valland og mekaniker Robert Matos.

Oslo tingrett hadde opprinnelig satt av tre uker til rettssaken i mars i år, men saken ble utsatt da Pallin motsatte seg utlevering.

Må pågripes

- Det er uheldig at saken drar så langt ut i tid, men vi holder på med undersøkelser som Riksadvokaten har bedt oss gjøre. Det dreier seg om formelle ting i forbindelse med at man har foreslått at Pallins sak skal overføres til Norge, sier politiadvokat Susie Bergstrand til Dagbladet. Hun måtte tidligere i år overta saken fordi politiadvokat Dag Paulsen skiftet jobb.

Statsadvokat Per Reehorst bekrefter at svensk påtalemyndighet nå arbeider med å svare på spørsmål fra Riksadvokaten.

Det dreier seg både om utleveringsregler og om hvilke tvangsmidler politiet kan bruke hvis Pallin må arresteres og transporteres til rettssaken i Oslo.

- Det er flere vilkår som må oppfylles for at det skal skje, sier Reehorst.

Korrupsjon

Røkke ble tiltalt for korrupsjon og falsk forklaring i mai 2002. Hovedgrunnlaget for tiltalen bygger på forklaringen til båtmekler Erik Øye som formidlet skippersertifikatene fra inspektør Claes Pallin.

Overfor Dagens Næringsliv som avslørte saken, har Øye innrømmet at Røkke, hans assistent John Inge Valand og mekaniker Robert Matos alle fikk kjøpt sertifikater for en samlet sum på ca. 100000 kroner.

Seinere har Øye modifisert sin forklaring i retning av Røkkes versjon, som går ut på at pengene ble betalt for ekstraarbeid som Pallin hadde ved at han måtte komme til Røkkes kontor på Aker Brygge for å drive privatundervisning.

Politiet mener lydbånd og forklaringer avslører at Røkke og hans hjelpere med vitende og vilje kjøpte sertifikatene uten noen form for opplæring. I etterkant forsøkte man å konstruere at både kurs i førstehjelp og brannberedskap er blitt avholdt.

Avhengig

Claes Pallin mistet jobben og gikk i dekning etter avsløringen. Hans forsvarer, Bengt H. Nilsson, vil nekte å prosedere saken i norsk rett. Politiadvokat Susie Bergstrand og hennes nyutnevnte medaktor, politiadvokat Knut Horn, vil stille langt sterkere hvis de får Pallin på tiltalebenken.

Sertifikatet som Røkke fikk, var helt spesielt. Bare to andre nordmenn har «fartygsbefälsexamen klass VIII», som gir anledning til å føre båter på over 15 meter.

Røkke brukte dette sertifikatet de to gangene han testet sin 18 meter lange Sunseeker 56, «Celina Bella», før han lånte bort luksusbåten til et vennepar som havarerte utenfor svenskekysten.

Røkkes forsvarer, Ellen Holager Andenæs, tror neppe rettssaken vil bli berammet før neste høst:

- Jeg forholder meg bare til at saken ikke er berammet, men jeg har en stor narkotikasak som gjør at jeg blir opptatt store deler av våren 2004, sier hun til Dagbladet.

SKIPPER: Kjell Inge Røkke mener han avla eksamen for skippersertifikat på vanlig måte og bare betalte for utgifter ved at eksamen måtte avholdes på hans kontor på Aker Brygge.