Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nekter å oppgi sin privat-økonomi

Stortinget og regjeringen rapporterer om sine økonomiske interesser. Men fire fra Frp nekter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I Sverige har nå to minstere vært nødt til å trekke seg etter at deres privatøkonomi ble dratt fram i offentligheten. De ble felt på manglende betaling av tv-lisensen og bruk av svart arbeidskraft.

Ytterligere tre ministre er i trøbbel.

I Norge er det frivillig for politikere i Stortinget og regjeringen å registrere sin privatøkonomi. Hele regjeringen har valgt å gjøre det, og 165 av de 169 representantene på Stortinget har gjort det samme.

Men ikke Ulf Erik Knudsen og tre av hans partifeller i Fremskrittspartiet.

Ulf Erik Knudsen fra Fremskrittspartiet Buskerud er en av fire stortingsrepresentanter som ikke har registrert sine økonomiske interesser i Stortingets frivillige register. Sammen med partifellene Anders Anundsen og Øyvind Korsberg har han takket nei på prinsipielt grunnlag.

En fjerde Frp-representant, Jan Henrik Fredriksen, har ikke kommet med noen tilbakemelding til Stortingets administrasjon. De 165 andre folkevalgte har svart etter eget skjønn på de 11 punktene som Stortingest presidentskap har bestemt er relevante.

- Jeg har svart nei til dette registeret av to hovedårsaker. For det første finnes alle relevante opplysninger om meg i forhold til rollen som folkevalgt allerede, for eksempel i skatteligningen og i Brønnøysund-registrene. Journalister og hvem som helst finner fram der.

-Jeg har også fått meldinger, slik loven krever, fra kredittopplysningsselskaper om at blant andre Dagens Næringsliv og Dagbladet har sjekket om det finnes betalingsanmerkninger på meg.

 HELT UINTERESSANT:  Opplysningene som Stortingets presidentskap etterspør er helt uinteressante i forhold til det som finnes lett tilgjengelig i offentlige, lovefestede registre, mener stortingsrepresentant Ulf Erik Knudsen, Frp. Derfor har han takket nei til å stå i registerert. Arkivfoto
HELT UINTERESSANT: Opplysningene som Stortingets presidentskap etterspør er helt uinteressante i forhold til det som finnes lett tilgjengelig i offentlige, lovefestede registre, mener stortingsrepresentant Ulf Erik Knudsen, Frp. Derfor har han takket nei til å stå i registerert. Arkivfoto Vis mer

Fant flere feil

- Og for det andre: opplysningene i Stortingets register er ganske uinteressante i forhold til saker som betyr noe. Det henger sammen med at registreringen er frivillig og sånn sett uforpliktende. Min kollega Anders Anundsen fant flere feil der bare ved å bruke en halvtime på å sjekke tilfeldig utvalgte opplysninger der mot pliktige, offisielle registre, sier Knudsen til Dagbladet.no.

- Hva synes du er relevant informasjon om for eksempel landets finansminister?

- Jeg ville synes det var lite tillitsvekkende hvis det var mye rot rundt en finansministers privatøkononomi. Og dessuten vil jeg vite om finansministeren har styreverv i ledende bedrifter eller virksomheter.

- Er du da fornøyd med Stortingets register på Kristin Halvorsen, som opplyser at finansministeren har inntekt på boksalg, at en japansk kvinnegruppe betalte en reise til Japan i 1999 og at hun fikk et trykk av kunstneren Per Kleiva i forbindelse med Kommunikasjonsprisen 2002?

- Dette er et presist eksempel på hva som er uinteressant, sier Ulf Erik Knudsen.

Opplyser hvis lovbestemt

Han er ikke tilhenger av at skattelistene er tilgjengelige for offentligheten slik systemet fungerer i dag. Knudsens argument mot offentliggjøring er at skattelistene blir brukt som rein underholdning, som bare appellerer til nysgjerrighet og misunnelse.

image: Nekter å oppgi sin privat-økonomi

- Selvfølgelig skal det være mange relevante opplysninger tilgjengelige om politikeres økonomi og posisjoner. Alt finnes der nå, men hvis skattelistene lukkes igjen, trenger vi en politikerregistrering. Og jeg kommer selvfølgelig med alle opplysninger hvis det blir opprettet et pålagt register, sier Ulf Erik Knudsen.