Nekter å protestere mot steining

Statoil må bruke sin makt i Nigeria til å protestere mot steiningen av Amina Lawal. Det krever tidligere olje- og energiminister Marit Arnstad (SP). Men Statoil syns det er nok å pumpe olje ut av landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Si din mening om Statoils engasjement i utlandet! Klokka tikker for Amina Lawal, som i mars ble dømt til døden ved steining for å ha fått barn utenfor ekteskapet. 19. august ble dommen befestet. FN, organisasjoner og flere regjeringer har protestert mot dødsdommen. Siden 90-tallet har Statoil vært engasjert i Nigeria, samtidig som selskapet holder en høy menneskerettslig profil.

  Innflytelse


  Stortingspolitiker Marit Arnstad, som i dag taler på konferansen «Olje og makt» i Oslo, mener det ikke holder bare å ha de rette holdningene.

  - Overfor et så grovt overtramp som dette, kan ikke Statoil sitte stille. Selskapet må si klart ifra til nigerianske myndigheter hva det mener om dødsdommen, sier Arnstad til Dagbladet.

  - I lengden vil det ikke være mulig for Statoil å være i et land som Nigeria uten å bruke sin innflytelse mot klare brudd på menneskerettighetene. Statoil vil aldri slippe unna spørsmålet: «Tok de opp den saken?», sier Arnstad.

  Risikerer selskapet å bli kastet ut av landet på grunn av sin holdning til menneskerettigheter, så er det en risiko oljeselskapet må ta, mener hun.

  - Statoil er en bedrift og ikke en regjering eller frivillig organisasjon. Vi syns steining er barbarisk, men det er ikke vår oppgave å protestere mot det. Vi tar sosialt ansvar, men ett sted går grensen, svarer Statoils informasjonssjef Kai Nielsen.

  - Parodisk


  Amnesty International, som leder kampanjen mot steiningen og mottar million-støtte fra Statoil, har ikke oppfordret Statoil til å bruke sin makt i Nigeria. Amnesty har imidlertid spurt om selskapet kan legge inn kampanjen på sin hjemmeside - og fått blankt nei.

  - Vi anså en protest som utopisk, og spurte derfor Statoil om noe mye mindre. Selv det gikk ikke. Dette blir parodisk. Statoil kan ikke bare hoppe over sitt uttalte etiske ansvar når det passer selskapet, sier Amnestys leder Petter Eide til Dagbladet.

  Norsk Hydro sa etter betenkning ja til å legge kampanjen for dødsdømte Amina Lawal på sin nettside.

  SI DIN MENING: Les protestbrevet og skriv under nedenfor.
  Navn: Epost:
  Antall underskrifter:

 • Si din mening om Statoils engasjement i utlandet!
Dødsdømt: Statoil har tett kontakt med nigerianske myndigheter, men ønsker ikke protestere mot steiningen av Amina Lawal, her sammen med datteren Wasila.