Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Barnevern

Nekter å redegjøre for barnevernskrisa: - Sjokkerende

Sentrale politikere ba barneministeren komme til Stortinget for å redegjøre om barnevernskrisa. Nå sier Kjell Ingolf Ropstad (KrF) nei.

FÅR KRITIKK: Stortingspolitikere ville at barneminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) skulle komme og redegjøre for barnevernskrisa. Det sier han nei til. Foto: Bjørn Langsem
FÅR KRITIKK: Stortingspolitikere ville at barneminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) skulle komme og redegjøre for barnevernskrisa. Det sier han nei til. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Det er krise i barnevernet, men barneministeren avviser å komme til Stortinget for å redegjøre om situasjonen. Jeg er rett og slett sjokkert, sier Kari Henriksen (Ap).

Sammen med stortingskollegene Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) og Freddy Øvstegård (SV) sendte Henriksen 21. oktober et brev til barneministeren med krav om at han kommer til Stortinget for å redegjøre om krisa i barnevernet.

Nå sier Kjell Ingolf Ropstad nei.

- Ikke hans hjertesak

I sitt svarbrev til de tre medlemmene av Stortingets familie- og kulturkomité, viser Ropstad til at lederen for samme komité, Kristin Ørmen Johnsen (H) allerede har fremmet en interpellasjon «som tar for seg sentrale utfordringer på barnevernsområdet» og som vil bli diskutert i Stortinget.

Henriksen mener dette er en tydelig nedprioritering av den åpenhet barnevernet har behov for fra dets øverste ansvarlige.

- I månedsvis, ja faktisk i flere år, har vi fått kriseoppslag på kriseoppslag om barn som ikke får hjelp. Barn som får uakseptable tvangsvedtak. Barn som roper etter hjelp uten å få det. Ansatte som roper etter mer tid til å hjelpe barna uten å få det. Domfellelser i menneskerettighetsdomstolen. Kritikk fra domstolene i Norge. Fagpersoner som roper varsku. Og dette er ikke engang en uttømmende liste, sier Henriksen og fortsetter:

- Likevel finner ikke Ropstad det bryet verdt med å imøtekomme en stor andel av Stortingets behov for at statsråden redegjør for krisa. At han ikke vil ta en bred og åpen debatt om disse forholdene i Stortinget viser at barnevern ikke er blant hans hjertesaker.

EMD-STORM MOT NORGE: Saken til Trude ble tatt til behandling i Menneskerettsdomstolen i desember 2015. Siden er ytterligere 34 norske barnevernssaker satt under lupen i Strasbourg. Video: Siv Johanne Seglem og Asle Hansen Vis mer

Skuffet og provosert

Henriksen får støtte fra Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) og Freddy Øvstegård (SV).

- Dette er ikke bare skuffende, det er provoserende! Ikke bare på vegne av oss i opposisjonen på Stortinget, men på vegne av alle de menneskene som har blitt berørt og engasjert rundt om i hele landet i det siste. Av domfellelser i EDM, av #heierna-kampanjen til de ansatte og ikke minst av avsløringer i media av svært kritikkverdige forhold for sårbare barn i barnevernet, sier Sem-Jacobsen og fortsetter:

- Onsdag stilte vi i SP en rekke spørsmål om barnevernet til Ropstad i spørretimen. Jeg opplever ikke at statsråden har den fulle oversikten, ei heller gode nok svar på hvordan alle utfordringene skal løses. Det er for mye som lugger for mange steder i dette svært komplekse saksfeltet. Derfor ville en skikkelig orientering om status fra ministeren vært viktig og riktig å få.

Freddy Øvstegård følger opp:

- Ropstad vender ryggen til både barnas og de ansattes varsler om store utfordringer i barnevernet. Han vil ikke engang snakke med landets øverste folkevalgte organ om hva vi må gjøre for å rydde opp. Det er forakt mot barna, mot de ansatte i front og mot Stortinget. SV vil vurdere om vi bør undersøke andre måter å få Ropstad i tale på. Å svare med en interpellasjon holder ikke. Det er en begrenset debattform, sier SV-representanten.

- Ikke krise

Ropstad opplyser Dagbladet om at departementet er godt kjent med de utfordringene barnevernet står overfor og at det tas på alvor.

- Det satt i gang flere prosesser de siste seks åra. Vi har nå fullt trykk på å gjøre barnevernet bedre, sier Rostad, som opplyser om at han om kort tid skal til Stortinget for å debattere tilstanden til barnevernet og hvordan han svarer på utfordringene.

- Det er jeg glad for. Barnevernet skal ivareta de mest sårbare barna våre. Jeg er derfor glad for at Stortinget også har trykk på å sikre et bedre barnevern, sier Ropstad og understreker:

- Vi gjør mye for å utvikle barnevernet nå med både ny barnevernslov, kompetanseløft, gjennomgang av institusjonsbarnevernet og et større arbeid rundt private aktører.

- Så på vegne av de barna og familiene som får god hjelp fra barnevernet og dedikerte ansatte, vil jeg ikke gå med på at det er en generell krise i barnevernet, sier barneministeren.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media