Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hadia trosset Ap-lederen

Nekter å refse Hadia

Hadia Tajik har flere ganger utfordret Jonas Gahr Støres håndtering av Giske-saken. Likevel nekter Støre å kritisere sin nestleder.

UTFORDRET STØRE: Nestleder Hadia Tajik har flere ganger gått mot partileder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng. Til Afftenposten sier hun at det er en nestleders rett, men også plikt, å si sin mening i interne diskusjoner. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
UTFORDRET STØRE: Nestleder Hadia Tajik har flere ganger gått mot partileder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng. Til Afftenposten sier hun at det er en nestleders rett, men også plikt, å si sin mening i interne diskusjoner. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg respekterer at folk fortsatt har engasjement om Giske-saken, men partiet har konkludert, og vil ikke endre konklusjoner. Nå forventer partiet og ikke minst de som har stemt på oss, at vi jobber med politikk.

- Min frustrasjon er at vi i flere uker har levert veldig godt politisk arbeid i Stortinget. Men de sakene dere i mediene griper begjærlig, får oppmerksomhet, sier Støre til Dagbladet.

Flere medier har i vinter og vår rapportert om giftig stemning, maktkamper og uro i det kriserammede partiet. Dagbladet har skrevet om at «festnekt» var et tema på et sentralstyremøte, Dagens Næringsliv og VG meldte at de ansattes tillitsvalgte Ingunn Yssen ble syk etter et møte med Støre om Aps sommerfest og invitasjonen av Giske.

Samlet inn mobiler

I går skrev Aftenposten i detalj om det dramatiske sentralstyremøtet 2. januar, der Tajik, mot Støres vilje, leste opp fra varslene mot Giske og at dette nesten omgående kom ut i VG. Ifølge Aftenposten tok sentralstyret pause. Støre bekrefter overfor avisa at mobiltelefonene ble samlet inn. Under det neste sentralstyremøtet måtte telefonene legges igjen utenfor sentralstyrerommet.

Som Dagbladet tidligere har skrevet, har Tajiks framgangsmåte skapt sterke reaksjoner i deler av partiet, både positive og negative. I vinter beskrev kilder i Ap en ledelse i full oppløsning.

Samme dag som Trond Giske ble sykmeldt, skrev Tajik på sin Facebook-side at hun «som politiker og jurist» var rystet over varslene mot Giske.

Som Dagbladet og andre medier tidligere har skrevet, opplevde mange i partiet Tajiks utspill som en forhåndsdom og som et dolkestøt i full offentlighet mot Ap-leder Jonas Gahr Støre og Ap-sekretær Kjersti Stenseng, som skulle håndtere saken.

Under sentralstyremøtet 2. januar leste Tajik opp et varsel, stikk i strid med Støres vilje. Giske var ikke der for å gi sin versjon, og sentralstyret skulle ikke saksbehandle saken.

Festnekt

Som Dagbladet tidligere har skrevet, tok Tajik til orde for at Giske skulle nektes å komme på stortingsgruppas sommerfest i sommer, til tross for at sentralstyret og landsstyret hadde konkludert med at Giske-saken var avsluttet, og at det ikke var aktuelt med sosiale sanksjoner mot Giske.

Nå vil Støre legge Giske-saken bak seg, og fokusere på politikken.

I går la han, Stenseng og advokat Pål Lønseth fram Aps nye retningslinjer mot alle former for trakassering i partiet. Støre understreker betydningen av ryddige prosesser for varslere og de det varsles mot, og at at konfidensialitet og kontradiksjon er bærende prinsipper.

På spørsmål fra Dagbladet om Tajiks framgangsmåte har vært uheldig for prosessen, svarer Støre:

- Vi må erkjenne at denne saken har omhandlet alvorlige spørsmål også for de mest framstående tillitsvalgte, og at den skaper engasjement og reaksjoner, er naturlig. Det må Ap leve med. Jeg håper vi etterhvert får lagt dette bak oss. Vi har konkludert. Nå går vi videre med det politiske arbeidet, sier Støre.

Han vil ikke kommentere opplysningene i Aftenposten om de dramatiske sentralstyremøtene.

- I en slik sak er det alles rett til å engasjere seg og uttale seg. Det som skjer i interne møter, er internt. At det rapporteres fra møtene, tar jeg klar avstand fra. Jeg kommer ikke til å sitere fra interne møter i Ap utover å si at alle som er ledere i Ap, også nestlederen, har en selvfølgelig rett til å si hva de mener.

En tid for alt

- Opplever du at noen i partiet ønsker å holde liv i saken fortsatt?

- Nå velger jeg å understreke det ansvaret vi alle har. Dette er en sak som skaper sterke følelser. Trond Giske har en lang historie med en viktig posisjon i partiet.

- Selvfølgelig har det som har skjedd, berørt mange. Det har jeg respekt for. Men det er en tid for alt. Nå er tiden kommet for å si at saken er konkludert, partiets ledelse har konkludert. Nå påligger det Aps medlemmer, ledere og tillitsvalgte å leve opp til vårt oppdrag. Jeg understreker ansvaret vi alle har. Dette handler ikke om en enkelt person. Det må være et samlet, kollektivt løft. Men vi som er ledere, har et særlig ansvar, sier Støre.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media