Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Søppelkrisa i Oslo

Nekter å røpe om du har krav på søppelrabatt

Frykter søksmål etter søppelkaoset, men vil ikke si fra hvem.

UNNTATT OFFENTLIGHET. Byråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) vil ikke gi innsyn i et notat fra kommuneadvokaten som drøfter om folk kan kreve penger tilbake på grunn av manglende søppelhenting. Foto: Stein J. Bjørge.
UNNTATT OFFENTLIGHET. Byråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) vil ikke gi innsyn i et notat fra kommuneadvokaten som drøfter om folk kan kreve penger tilbake på grunn av manglende søppelhenting. Foto: Stein J. Bjørge. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet gjennom flere artikler omtalt søppelkaoset i Oslo. Rett etter nyttår var det kommet over 31 000 klager, og det har vært rot med nøkler som har hindret det private renovasjonsselskapet Veireno fra å tømme søppel over 1700 ganger.

Dagbladet har beskrevet hvordan Veireno i henhold til kontrakten med kommunen har rett til å kreve betaling - også for søppelkasser som ikke er tømt.

Nå hemmeligholder Oslo-byrådet et notat fra Kommuneadvokaten som drøfter om folk kan kreve penger tilbake på grunn av manglende søppelhenting.

I Oslo-byrådets postjournal er dokumentet beskrevet på denne måten:

«Forsinkelse med avfallsinnhenting - reduksjon av avfallsgebyr - refusjon av utgifter».

- Hvorfor får ikke Dagbladet innsyn i notatet?

- Vi ønsker å være en åpen kommune og mener at alt som skjer i kommunen i utgangspunktet bør være offentlig, sier byråd for miljø- og samferdsel, Lan Marie Ngyuen Berg (MDG).

- Men i en del saker, denne inkludert, er det sånn at innsyn i advokatbistanden fra kommuneadvokaten kan svekke kommunens rettslige posisjon både på kort og lang sikt, utdyper Berg.

Handler om ditt søppelgebyr

- Med en slik dokument-tittel kommer man ikke unna at dette dokumentet drøfter hvorvidt søppelkrisa gir Oslo-borgere krav på redusert avfallsgebyr?

- Vi har selvsagt bedt om juridisk bistand i dette spørsmålet. En viktig del av vurderingene vi har mottatt om dette spørsmålet, er at utgifter knyttet til avfallsinnhenting kun utgjør 11 prosent av renovasjonsgebyret. På bakgrunn av det, er det konkludert med at det ikke er grunnlag for reduksjon av gebyret kun på grunn av situasjonen med manglende avfallsinnhenting.

- Når du ikke vil gi innsyn i dette notatet, hvor kan da Oslo-folk henvende seg for å få juridiske råd om hvorvidt de kan ha krav på reduserte gebyrer?

- Jeg håper alle med spørsmål om dette tar kontakt med Renovasjonsetaten.

- Men Renovasjonsetaten uttalte jo senest til Dagbladet i forrige uke at alle krav om reduksjon av avfallsgebyret «avvises fortløpende»?

- Vurderingene vi har fått peker på at avfallsinnhentingen kun står for 11 prosent av renovasjonsgebyret totalt, derfor er det ikke grunnlag for en generell reduksjon.

- Kan du basert på kommuneadvokatens notat utelukke at ingen innbyggere i Oslo har rett til reduksjon av renovasjonsgebyret?

- Jeg er ingen jurist, så jeg vil uttale meg med varsomhet. Vurderingene vi har fått peker på at avfallsinnhentingen kun står for 11 prosent av renovasjonsgebyret totalt.

- Du vil ikke svare på det spørsmålet?

- Det er det som er svaret.

Nekter innsyn på vegne av folket

I det formelle avslaget på innsynskravet til Dagbladet om saken heter det at innsyn i Kommuneadvokatens juridiske vurderinger «vil kunne skade kommunens interesser».

Miljø- og samferdselsbyråd Berg bekrefter over Dagbladet at Oslo-byrådet frykter et søksmål, men hun vil ikke si fra hvem.

- Vi vet ikke nå om kommunen kan ende i en tvist. Hvis den juridiske argumentasjonen for og imot gjøres kjent på forhånd, vil muligheten for å legge den samme argumentasjonen frem i en rettssak, være redusert, sier Berg. Hun understreker:

- Alt jeg gjør i avfallshåndteringen skjer ut fra et ønske om å ivareta innbyggernes interesser. Jeg har ingen interesse av å holde tilbake informasjon for innbyggerne. Når juridiske råd ikke offentliggjøres, så er det for å sikre kommunens juridiske posisjon, på vegne av innbyggerne.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling