Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nekter å samarbeide

Mannen skulle vært kastet ut av Norge, men politiet vet ikke hvem han er. Han har nemlig oppgitt fem ulike identiteter og nekter å samarbeide.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen har søkt asyl i Sverige, Tyskland og Norge, og presentert ulike navn og fødselsdatoer hver gang. Bare én ting har han stått fast på - at han kommer fra Algerie.

Men selv ikke det kan politiet være sikre på.

Mannen er bare ett av mange eksempler på asylsøkere og innvandrere som trikser med identiteten sin.

I desember i fjor fikk han avslag på asyl i Norge, og i mai ble det bestemt at han skulle kastes ut umiddelbart.

Men i stedet har han sittet 12 uker i norsk fengsel, og torsdag ble han idømt fire nye uker på cella.

Grunnen er at politiet ikke kan kaste ut en person de ikke aner identiteten til. I retten skal mannen ha gitt uttrykk for at han heller ville sitte i fengsel i to år enn å samarbeide med politiet.

- Vi kan ikke være sikre på verken navn, fødselsdato eller nasjonalitet. Dermed kan vi heller ikke sende ham ut. Utenlandske myndigheter krever gjerne fyldige reisedokumenter før de tar imot en borger, opplyser politiadvokat Pernille Nordendal ved Oslo politidistrikt.

- Hender det ofte at folk ikke vil at dere skal finne ut av identiteten deres?

- Ja, det er ikke unormalt. Vi har mange saker der vi må fengsle folk fordi de oppgir flere identiteter. Det dreier seg om bevisst motarbeidelse, men motivet kan jo være reell frykt for å bli sendt hjem, sier Nordendal til Dagbladet.