Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nekter å se makten bli overtatt av fienden

Det forhandles om president Gbagbos avgang i Elfenbenskysten. Krever beskyttelse for seg og sin familie.

BER OM BESKYTTELSE: Det skal forhandles om president Laurent Gbagbos avgang i Elfenbenskysten. Foto: REUTERS/Luc Gnago/SCANPIX
BER OM BESKYTTELSE: Det skal forhandles om president Laurent Gbagbos avgang i Elfenbenskysten. Foto: REUTERS/Luc Gnago/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går kveld kom meldingene om at Elfenbenskystens president, Laurent Gbagbo, var i ferd med å overgi seg.

Ifølge FN er han villig til å trekke seg på visse betingelser. Disse forhandlingene pågår fortsatt. Han skal bedt om FNs beskyttelse.

Gbagbo rapporteres å ha søkt tilflukt med sin nærmeste familie i en bunker under presidentresidensen i Abidjan.

Beskyttelsesgaranti Og det er trolig sikkerhet som opptar den upopulære presidenten akkurat nå.

Blant betingelsene til presidenten skal være å gi ham og familien hans juridiske og fysiske sikkerhetsgarantier, melder BBC.

Tre av hans generaler, sjefen for landets militære, politiet og sikkerhetsstyrker, forhandler nå mannens betingelser for å gå av.

Gbagbos talsmann, Ahoua Don Mello, sier til Reuters at forhandlingene er basert på anbefalingene til den Afrikanske union, som har anerkjent opposisjonsleder og vinner av forrige valg, Alassane Ouattara som president.

- Ingen kamikaze Gbagbo nektet å anerkjenne valgtapet og har klamret seg til makten til tross for at folket ønsket det annerledes.

Ouattara krever at presidenten signerer på at han overgir makten til ham, men flere meldinger tyder på at dette sitter langt inne.

I et angivelig intervju med den franske TV-kanalen LCI sier presidenten at forhandlingene skal gjelde en våpenhvile og han benyttet anledningen til å fastslå at han ikke var klar for å overgi seg.

- Jeg er ingen kamikaze. Jeg elsker livet. Jeg har ingen martyrs stemme, nei, nei, nei. Jeg ser ikke mot døden. Mitt mål er ikke å dø, skal han ha sagt.

Ingenting signert Ifølge presidentens talsmann har ingenting blitt signert ennå.

- Noen punkter diskuteres fortsatt. Ingenting er signert, sier Don Mello, ifølge Reuters.

Nå spørs det hvilke forhandlingskort Gbagbo har å stille med.

- Det virker som han forsøker å forhandle seg ut av dette. Hva han kan tilby er en annen sak. Hans forhandlingsposisjon er langt svakere enn for bare et par uker sier, sier Elfenbenskysten-ekspert Hannah Koep til byrået.

Utviklingen i går kveld kom i kjølvannet av nyheten om at Gbagbo-lojale styrker har lagt ned våpnene.

LAGT NED VÅPNENE. Her gjør Alassane Ouattaras, novembervinner av valget og Gbagbos fiende, sine tilhengere seg klar til kamp. Foto: EPA/LEGNAN KOULA/SCANPIX
LAGT NED VÅPNENE. Her gjør Alassane Ouattaras, novembervinner av valget og Gbagbos fiende, sine tilhengere seg klar til kamp. Foto: EPA/LEGNAN KOULA/SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media