Spørretime: Integreringsminister Solveig Horne (Frp) måtte i dag svare Audun Lysbakken (SV) i spørretimen. Foto: NTB Scanpix
Spørretime: Integreringsminister Solveig Horne (Frp) måtte i dag svare Audun Lysbakken (SV) i spørretimen. Foto: NTB ScanpixVis mer

Nekter å si seg uenig med Sandberg

Solveig Horne vil ikke ta avstand fra påstanden om at politikken hun styrer har spilt fallitt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Innholdet i Per Sandbergs kraftsalve om innvandring og integrering 19. februar druknet i støyen det skapte da han anklaget Krf for å ha et «enormt ansvar» for terror og drap på barn.

Sandberg gikk til frontalangrep på resultatene innenfor det området som Frp-statsrådene Solveig Horne og Anders Anundsen nå har ansvaret for da han sa dette til Klassekampen:

- Framelskingen av det multikulturelle samfunnet har slått feil. De andre partiene vil videreføre gårsdagens politikk, med de resultatene det medfører. Deres fargerike fellesskap og multikulturelle forsøk har spilt fallitt, sa Frp-nestlederen til avisa.

Det er denne brannfakkelen som var forløperen til debatten i NRKs Politisk kvarter der Sandberg gikk så hardt ut mot KrF og Hareide.

Vil ikke svare Solveig Horne har tidligere nektet å svare Dagbladet på om hun er enig med sin nestleder i at politikken hun styrer har spilt fallitt. I dag fikk hun det samme spørsmålet fra SV-leder Audun Lysbakken i Stortinget, og da måtte hun svare.

- I likhet med Per Sandberg så ser jeg også at det er utfordringer med det flerkulturelle samfunnet. Det er utfordringer når det gjelder å få de med lovlig opphold integrert og bosatt. Som integreringsminister forholder jeg meg til Sundvollen-erklæringen. Der slås det fast at innvadrere skal føle tilknytning til Norge. I likhet med Per Sandberg ser jeg også at vi har utfordringer, sa hun fra talerstolen.

Men hun ville ikke svare konkret på om hun er enig med sin egen nestleder i Frp.

- Horne setter seg selv i en vanskelig spagat, for det er enorm avstand fra det som står i regjeringserklæringen og det Per Sandberg sier. Hun kan ikke si at hun mener begge deler, for dert er ikke mulig å mene begge deler, sier Lysbakken til Dagbladet.

Positiv tone Sundvollen-plattformens kapittel om integrering starter slik:

«Innvandring har bidratt til økonomisk vekst i Norge og gjort oss til en mer mangfoldig nasjon. Kunnskap, kompetanse og mangfold bidrar til økt innovasjon og næringsutvikling. Samtidig som innvandring gjør oss til en mer mangfoldig nasjon, ser vi utfordringer knyttet til integrering.»

- I plattformen er det en grunnleggende positiv tone til mangfold. Det kan man ikke si om Per Sandbergs utspill i det siste. Det er oppsiktsvekkende at vi har en integreringsminister som ikke kan si tydelig at det flerkulturelle samfunnet ikke har spilt fallitt, sier Lysbakken.

Solveig Horne viser til det hun sa i Stortinget og vil ikke kommentere saken ytterligere.