Nekter å si unnskyld

USAs president George W. Bush kastet seint i går en liten flik av et håndkle inn i ringen i den diplomatiske boksekampen med Kina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han beklaget at en kinesisk flyger mistet livet i sammenstøtet med det amerikanske spionflyet. Men kom ikke med den unnskyldningen kineserne krever.

Om beklagelsen er nok for Kinas ledere, er uklart.

Det er ingen tvil om at Kina mener alvor når de etter ulykken krever å bli behandlet med det de kaller verdighet.

Mannskapet må hjem

Bush ville ikke kommentere forhandlingene nærmere, men gjorde det klart at hans ønske om et fortsatt godt forhold mellom Kina og USA er avhengig av at Kina lar mannskapet reise hjem.

- Jeg beklager at en kinesisk flyger er savnet. Jeg beklager at de har mistet ett av sine fly. Vi sender våre bønner til flygeren og hans familie. Vi sender også våre bønner til våre tjenestemenn og kvinner. De må få reise hjem, sa han på et møte for avisredaktører i Washington.

Melder om framgang

- Vi jobber med alle diplomatiske kanaler for å få gjennomført vår prioriterte oppgave. Min jobb er å få våre folk hjem, sa Bush.

Fra begge sider meldes det om visse tegn til framgang i forhandlingene. En talsmann for Kinas utenriksminister, Tang Jiaxuen, sier at Kina ser positivt på utenriksminister Colin Powells brev til kinesiske myndigheter, hvor USA for første gang beklaget at en kinesisk flyger mistet livet, men at Kina fortsatt forventer en unnskyldning.

USAs ambassadør i Kina, Joseph Prueher, sa til journalister i Beijing at «det ser bra ut», før han hadde møter i utenriksdepartementet.

HOLDER TETT: George W. Bush nekter å be kineserne om unnskyldning.