Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nekter å slåss for Slobodan Milosevic

SKOPJE (Dagbladet): Serberen Milan Jovanovic (23) flyktet fra krigstjeneste i Kosovo. Han nekter å slåss for Slobodan Milosevic. Nå er han flyktning i Makedonia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Slobodan Milosevic er en diktator på lik linje med Saddam Hussein. Det blir ikke fred på Balkan før Milosevic er fjernet, sier den unge jusstudenten. Men hans sinne mot NATO er like sterkt.

Deserterte

- I ti år har vi kjempet mot Milosevics regime og for demokrati i Jugoslavia. Ingen har hjulpet oss. Ingen har brydd seg om at våre menneskerettigheter er tråkket på. Nå bomber NATO landet mitt fordi kosovoalbanerne hevder deres rettigheter er krenket, sier Milan.

Milan er tilhenger av opposisjonspolitikeren Zoran Djindjic og deltok aktivt i demonstrasjonene vinteren 1997.

Samme dag som bombene begynte å falle over Jugoslavia, fikk Milan innkalling til hæren. Han skulle sendes til Kosovo. Milan tok første buss til bestemorens falleferdige gard i Makedonia. Dagbladet treffer desertøren i landsbyen noen kilometer fra grensa til Serbia.

- Jeg kan aldri vende tilbake. Nå er jeg ettersøkt av serbisk politi for desertering, sier han. Milan er klar over faren ved å stå åpent fram med sin historie.

- Jeg vil kjempe mot Milosevic i full åpenhet. Jeg er ikke redd for å slåss for det jeg tror på, sier han.

Biologisk krig

Milans motstand mot Milosevic forhindrer ikke at han deler det offisielle serbiske synet på situasjonen i Kosovo.

- Kosovo skal aldri bli styrt av albanere. Kosovo er det serbiske folks hjerte, sier han. Milan avviser også at serberne fordriver og dreper kosovoalbanere.

- Dette er ikke dokumentert. Sannheten er at kosovoalbanerne førte biologisk krigføring mot serberne i Kosovo ved å få så mange barn. Fra å være en minoritet, ble de en majoritet under Tito-epoken i Jugoslavia, sier Milan. Han har fullført tre av fire år som jusstudent ved Universitetet i Nis.

Ikke alene

Fra før er det kjent at serbiske desertører har søkt tilflukt i republikken Montenegro. Fra Makedonia er det meldt om at albanere bosatt i Serbia flykter fra utkalling til den jugoslaviske hæren. Dette er første gang en serbisk desertør står fram i Makedonia.

- Jeg er ikke alene. Mange serbere nekter å slåss i krigen mellom Milosevic og NATO, sier han. Milan håper nå på å fortsette jusstudiene i Tyskland eller Nederland.

- Mitt første mål er å holde meg i live. Så får vi se, sier den unge flyktningen.