Nekter å slåss i de palestinske områdene

JERUSALEM (Dagbladet): Guy Gordon (28) er israelsk skarpskytter, men nekter å være soldat i de okkuperte palestinske områdene: - I Libanon kjempet vi mot soldater. I dag avgjør vi hvem, de fleste uskyldige sivile, som skal få gå inn og ut av områdene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste månedene har stadig flere israelere reservert seg mot å avtjene verneplikten i de okkuperte områdene, av ideologiske og moralske grunner. Begrunnelsen deres er at det begås urett mot palestinerne på sjekkpostene, utført av israelske soldater. Flere av de som nekter, mener også at Israel bør trekke seg ut av de palestinske områdene. Israelske soldater har nektet militærtjeneste tidligere, men det er første gang at soldater nekter å tjenestegjøre i de okkuperte områdene av moralsk og etiske grunner.

Forrædere

Militærnektingen har skapt stor debatt i landet. En rekke israelere mener at soldater som Gordon er forrædere. Et mindretall støtter dem.

- Jeg har ikke nektet formelt, men jeg har fortalt mine overordnede at jeg ikke ønsker å avtjene i de okkuperte områdene. Jeg stiller spørsmål ved om sjekkpostene faktisk har noen misjon. De aller fleste av menneskene vi undersøker er jo uskyldige sivile. Jeg tror ikke en selvmordsaksjonist står i kø for å bli sjekket av soldater. Han eller hun finner en annen vei inn i Israel, sier Gordon.

Vil ikke ydmyke

Soldater som Gordon begrunner sitt valg med at de ikke ønsker å ydmyke palestinerne ved å la dem stå i kø i timevis før de eventuelt får komme inn i Israel. Menneskerettighetsorganisasjoner har kommet med en rekke rapporter som forteller om flere brudd på menneskerettighetene ved sjekkpostene. Det er også avslørt at ambulanser med skadde mennesker har stått fast i timevis før soldatene lar dem kjøre til sykehuset. Det har ført til flere dødsfall fordi sykebilen ikke kom fram til sykehuset i tide.

- Det har vært en del saker hvor unge soldater har begått brutale handlinger. Jeg mener den israelske hæren ikke gjør nok for å endre det som skjer. Vi har retningslinjer, men ingen sjekker at disse reglene blir fulgt. Vi trenger en moraldebatt i hæren, sier Gordon.

I tillegg til brudd på menneskerettigheter ved sjekkpostene, viser 28-åringen til at det er farlig å jobbe der. Flere soldater har den siste tida blitt drept på jobb ved sjekkpostene.

- Vi mangler skuddsikre biler. Vi har lite utstyr, og enkelte ganger har vi til og med manglet skuddsikre vester. Vi har sagt ifra om dette, men det blir ikke gjort noe før ulykkene har inntruffet, forteller Gordon.

Blir fengslet

En venn av Gordon fikk nok av å tjenestegjøre på sjekkposten Kalandia mellom Jerusalem og Ramallah og gikk i protest. Han fikk 28 dagers fengsel.

- Han gjorde det ikke på grunn av moral, men av frykt for sitt liv. I dag er situasjonen så spent at du opplever mer i løpet av en måned på Kalandia enn tre år i krigen i Libanon, sier Gordon, som kom fra Dublin til Israel i 1996.

- At flere hundre soldater nekter å tjenestegjøre i disse områdene, betyr at våre soldater begår urett mot palestinerne. De får fengselsstraff og nekter jo derfor ikke uten videre. Denne debatten har fått meg til å tenke, sier den israelske kvinnen Judith Tratner.

VIL HA MORALDEBATT: Guy Gordon har fortalt sine sjefer at han ikke vil tjenestegjøre i de okkuperte palestinske områdene. Han sier det blir begått urett mot sivile palestinere ved sjekkpostene, og ønsker en moraldebatt i den israelske hæren.
STADIG FLERE NEKTER: De siste månedene har stadig flere israelere nektet å avtjene verneplikten i de okkuperte områdene, av ideologiske og moralske grunner.